Градинарство през октомври

1077
Градинарство през октомври
Снимка: iStock

Октомври е месецът с по-ниски температури и първите валежи. Това означава по-малко напояване и повече възможности да знаете какво да засадите през октомври. Има много видове култури, които са добре приспособени към есенните условия и започват да растат. Ако имате домашна градина и искате да започнете сеитбата през този месец, трябва да вземете предвид някои от основните грижи, които трябва да поемете.

Торете трайни насаждения

Овощните дървета и храсти, както и всякакви многогодишни растения също се нуждаят от торене, особено ако се отглеждат в саксии. Есента е добро време, защото ще им осигурим хранителните вещества, които са консумирали през цялото лято.

Ако по това време на годината във вашия район вали проливен дъжд, трябва да имате предвид няколко неща. Силните валежи могат да отмият хранителните вещества от субстрата. След всеки дъжд използвайте тор, богат на органични вещества и вашите растения ще бъдат много популярни.

Какво да засадим през октомври?

Лукът може да се отглежда и през цялата година. Почвата трябва да е лека, проветрива и да съдържа много малко органична материя. Започнете с редовно поливане на редовни интервали.  Реколтата се събира за 3-4 месеца.

Въпреки че най-подходящият месец за засаждане е септември, все пак можем да засадим карфиола навреме през октомври. Нуждаете се от плодородна, пореста, богата на азот почва. Карфиола се нуждае от вода и хладно място. Бере се 6-8 месеца преди гранулите да започнат да се отварят.

Спанакът се отглежда през есента и зимата. Почвата трябва да е тежка, лепкава, богата на органични вещества и свежа. Напояването трябва да е слабо. Площ за засаждане 10 x 25 см , което е идеална култура за ограничени условия. След 2 месеца може да берете.

Грахът се отглежда през зимата и пролетта. Почвата трябва да е хладна, гладка и добре дренирана. Напояването трябва да бъде адекватно и добре дренирано. В зависимост от сорта засаждането се извършва с размери 30 x 50 см или 40-60 см. Реколта се прибира през 2 месеца, на всеки 3-4 дни.

Фасулът се отглежда през зимата и пролетта. Почвата трябва да е глинеста, варовита, обработена, но да съдържа хумус. Напояването не трябва да е достатъчно, но трябва да се полива често. Площта на засаждане е 15 x 30 и 40 x 60 см. Препоръчително е да накиснете семената ден предварително. Реколта след 2 месеца и половина...

Празът се засажда през зимата, пролетта и лятото. ... Почвата трябва да е добре наторена и леко влажна през лятото. Поливайте пестеливо, но често. Дълбочина на засаждане 15 - 30 см. Събира се шахматно след 4 месеца.

Както можете да видите, този месец могат да бъдат засадени голямо разнообразие от култури. Така че, с тази информация вече можете да знаете какво да засадите през октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Отглеждане на краставици - 3 грешки за появата на празни цветове

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

Йод в градината - ето кога и как се използва

Торене на пипера с тебешир - кога и как се прави

Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави

Топ 5 на най-добрите сортове краставици за ранна реколта

4 растения, които да засадите до краставиците - реколтата им ще се увеличи значително

В началото на април направете това и ягодите ще са отрупани с плодове

Често срещани болести при младия спанак: Ето как да се справите

Кога трябва да засадите патладжана в градината, за да имате богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com