Хълмиране на картофите - 3 причини да го направите преди цъфтежа

7096
Хълмиране на картофите - 3 причини да го направите преди цъфтежа
Снимка: iStock

Хълмирането на картофи се счита за една от най-трудоемките задачи при отглеждането на тази култура.

Топлото и дъждовно време, характерно за края на май (известните майски гръмотевични бури) и началото на лятото, благоприятства активния надземен растеж на картофените растения.Точно тогава трябва да се извърши хълмирането, но е важно тази процедура да се извърши навреме, преди да се появят първите цветове. Има 3 основателни причини тя да се извърши преди цъфтежа - увеличава реколтата, намалява нуждата от поливане, осигурява по-качествена реколта.

Ползи от хълмиране на картофите преди цъфтежа

Независимо дали картофите са отглеждани в градинска леха, в бъчва, стари гуми или торба, трябва периодично да се покриват с насипен органичен материал. Добавянето на органична материя позволява образуването на нови грудки върху вече формирани и спомага за подобряване на качествените им характеристики.

Засаждане на картофи 2024 - кои са най-добрите дати през април

Грудките се образуват на тънки стъбла, наричани още столони, които излизат от основните стъбла. Колкото по-дълга е подземната част, толкова повече столони произвежда растението.

Известно е, че картофите са особено продуктивни в хладна почва. Следователно хълмирането предпазва растението от излишната топлина и му позволява да расте при оптимални условия.

Когато стъблата на картофите започнат да се издигат над повърхността на почвата, те се поръсват с органична материя, така че само горните листа да останат да стърчат над земята. Това принуждава издънката да расте още по-високо и да произвежда нови грудки, тъй като когато достигне височина от 15-20 см над земята, растежът на леторастите спира, те "заспиват" и насочват енергията към вече образуваните грудки.

Освен че дълбочината и тъмнината подобряват вкуса на картофите, тези условия ги правят безопасни за консумация. Клубените, отглеждани твърде близо до повърхността и изложени на твърде много слънчева светлина, ще станат горчиви и ще съдържат токсични вещества.

Хълмирането също е мярка за защита на самото растение - от връщащи се студове, конкурентни плевели и листоядящи вредители в ранен етап от вегетационния период.

Доброто ниво на влажност също е важно. Картофените растения се нуждаят от постоянно снабдяване с влага, за да донесат здравословни зеленчуци на вашата маса. По време на уголемяването на клубените стресът от недостиг на влага води до появата на „кухи“ картофи и намалява добива.

Това означава, че в условия на суша ще трябва да осигурите постоянно поливане. В същото време не трябва да позволяваме почвата да се наводнява, което е изпълнено с риск от болести. Хълмирането ще помогне за намаляване на поливането чрез задържане на влага в могилите.

Не забравяйте, че е важно тази процедура да се извърши преди цъфтежа. След като картофите са цъфнали, окопаването може да повреди деликатните подземни части и да съсипе реколтата ви.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com