Как да отгледаме финикова палма от костилка?

22795
Как да отгледаме финикова палма от костилка?
Снимка: iStock

За успешното отглеждане на финикова палма от костилка, има два напълно равноправни метода.

Първи начин.

Костилките от фурми се оставят да изсъхнат за няколко дни на открито. След това се накисват в гореща вода и се държат около 24 часа, така че да набъбнат. В малък съд засипете стърготини, поставяте в тях набъбналата костилка и щедро полейте с вода. Следете стърготините винаги да бъдат влажни.

След 30 дни, когато се появят първите издънки, може да ги пресадите в друг съд с височина около 70 мм. На саксията се прави добър дренаж и се засипва със смес, състояща се от 4 части пясък, 2 части пръст, 2 части хумус и 1 част дървесна пепел. По време на тази процедура, трябва да бъдете особено внимателни с покълналата вече костилка, така че да не се откъсне – костилката осигурява допълнително подхранване.

Когато покълналата част достигне височина от 100 мм, е необходимо внимателно да се постави младата палма в саксия с по-голям обем. Предвид факта, че палмата е чувствителна към пресаждане, най-добрият вариант е просто да се премести заедно с почвата в новия съд, а останалото пространство да се запълни с почва, подобна на тази, използвана при засаждането.

Първите пет години пресаждането се провежда ежегодно, след това на всеки 3 години. При това, всеки път трябва леко да увеличавате количеството почва. На 15-годишна възраст честотата на пресаждане се намалява на един път на 6 години. Саксиите не трябва да са широки, а високи, защото палмата има дълга коренова система. Светлината трябва да бъде разсеяна, а в процеса на растеж е необходимо растението да се завърта малко по малко, така че най-младото листо да е насочено към стаята.

Без повече плевели в градината! Отървете се от тях мигновено

Ако имате градина, вероятно знаете колко време и усилия са необходими, за да я поддържате в ред. Първото нещо, което трябва да направит...

Поливането се извършва с вода на стайна температура. Честотата на напояване се увеличава по време на горещо време. Постоянно избърсвайте листата на палмата с влажен парцал и допълнително я навлажнявайте с пулверизатор. Включването на специален подхранващ тор (готов за употреба в магазините) се извършва на всеки 2 седмици, през периода на повишена растителност – през лятото и през пролетта честотата нараства до 1 път седмично.

Температурата за предпочитане е следната: през зимата от 8 до 15 градуса, а през лятото – до 20 градуса. Стаята трябва да се проветрява, но в никакъв случай финиковата палма не бива да е на течение. При лятното “изнасяне” на палмовите дръвчета на балкона или в градината, избягвайте открити ветровити места. Незабавно отстранявайте сухите листа.

Втори начин

Методът е подобен на първия почти във всичко, с изключение на няколко функции. Първо, преди засаждането, твърдата черупка на костилката се реже в средата. Това е необходимо за по-бързото поникване на кълновете през много твърдата костна обвивка. И на второ място, след поставянето на срязаната костилка в саксията, повърхността можете да покриете с фолио, за да създадете микроклимат. Под фолиото почвата трябва да се поддържа влажна. Кълновете се появяват след 30 до 45 дни и по-нататъшните операции са напълно идентични с първия метод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com