Как да отгледате и използвате туя?

10185
Как да отгледате и използвате туя?
Снимка: iStock

Туята, известна като арбовита или кедър, е универсален и устойчив вечнозелен храст, който може да придаде както красота, така и функционалност на вашата градина. Със своите яркозелени листа и различни сортове туята е популярен избор за озеленяване, осигуряване на уединение и придаване на елегантност на откритите пространства. Предлагаме ви ръководство за това как да отглеждате туя и разнообразните начини, по които можете да се възползвате максимално от това забележително растение.

Отглеждане на туя

Избор на подходящ сорт: Преди да се впуснете в отглеждането, изберете сорта туя, който отговаря на вашите нужди. Популярни сортове са Thuja occidentalis (американска дъбрава), Thuja plicata (западен червен кедър) и Thuja orientalis (ориенталска дъбрава).

Слънчева светлина и почва: Туята вирее в добре дренирана почва и предпочита пълна до частична слънчева светлина. Уверете се, че рН на почвата е леко кисело до неутрално. Правилният дренаж е от решаващо значение за предотвратяване на загниването на корените, затова помислете за добавяне на органични вещества за подобряване на структурата на почвата.

По-добре да нямате ТУЯ в градината - ето защо

Засаждане: Засадете туя през пролетта или есента, за да може корените да се установят преди екстремни метеорологични условия. Разположете растенията на разстояние, съответстващо на ширината им в зряла възраст, в зависимост от сорта. Поливайте обилно през началния период на растеж.

Поливане и поддръжка: Веднъж установена, туята е сравнително лесна за поддръжка. Поливайте редовно, особено през сухите периоди, и осигурете мулч, за да запазите влагата в почвата. Подрязвайте селективно, за да поддържате желаната форма, и премахвайте мъртвите или болни клони.

Наторяване: Макар че туята като цяло е устойчива, балансирано торене през пролетта може да насърчи здравословния растеж. Спазвайте препоръчителната доза, посочена на опаковката на тора.

Използване на туя

Защитни екрани и живи плетове: Гъстите листа на туята я правят отличен избор за създаване на паравани и живи плетове. Засаждането в редица ще образува естествена бариера, която осигурява уединение и намалява шума.

Топиари и декоративно озеленяване: Податливата природа на туята позволява творческо подрязване, което я прави идеална за топиари. Създайте геометрични форми, спирали или уникални дизайни, за да подобрите естетиката на градината си.

Защо НЕ трябва да засаждате туя в градината си?

Градинарство в контейнери: Компактните сортове туя са подходящи за градинарство в контейнери. Използвайте ги за украса на тераси, палуби или балкони, за да осигурите зеленина на ограничено пространство.

Лечебни приложения: В миналото местните култури са използвали туята заради нейните лечебни свойства. Смята се, че някои съединения, открити в туята, имат антимикробно и противовъзпалително действие, което я прави потенциална съставка на билкови лекарства.

Ароматни ползи: Натрошените листа на туята отделят приятен аромат, който действа като естествен освежител на въздуха. Помислете за засаждане на туя в близост до прозорци или места за сядане, за да се насладите на нейното ароматно присъствие.

Отглеждането на туя е полезно начинание, което носи както визуална привлекателност, така и практически ползи за вашата градина. Независимо дали търсите зелен щит за уединение, топиарен шедьовър или докосване до билковата традиция, туята е универсално растение, което може да вирее в различни градински условия. Експериментирайте с различните ѝ приложения и открийте красотата и полезността, които туята може да внесе във вашето външно пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com