Как да получите щедра реколта от вкусни ягоди

17360
Как да получите щедра реколта от вкусни ягоди
Снимка: iStock/Guliver

Ягодите са любимите плодове на деца и възрастни. Дори начинаещите градинари ще се справят с отглеждането им, с различна степен на успех. Днес ще ви кажем, как да си осигурите добра реколта при всякакви условия.

Няма значение, колко място може да отделите за засаждане на ягоди. За да зарадвате себе си и семейството си с пресни плодове от ранна пролет до късна есен, трябва да изберете правилните сортове и да се придържате към правилата на селскостопанска технология. Всеки метод на отглеждане има свои собствени нюанси. Те ще бъдат коментирани отделно и допълнително.

Как да отглеждаме ягоди в оранжерия

Този метод най-често се използва от тези, които искат да получат реколта възможно най-рано. В този случай може да се ограничите до стандартна оранжерия. И така, всъщност можете да берете плодове в оранжерия почти през цялата година. Разбира се, това ще изисква отопляема оранжерия със солидна рамка, както и фитолампи и система за капково напояване.

Има няколко начина за отглеждане на ягоди в оранжерия. Те са да засадите на открито, да окачете саксиите, да изградете хоризонтални цветни лехи от PVC тръби.

Ако сте готови да пожертвате полезна площ, а в същото време да улесните грижата за всяко зрънце, засадете ягодите в земята. Храстите се поставят на разстояние 20 см едно от друго, след което насажденията се мулчират.

В малки оранжерии (или като допълнение към големи), където може да окачите саксии.

По холандската технология, ягодите се засаждат в торби с хранителна почва, която трябва да се подменя след всяка реколта. По подобен принцип ягодите се отглеждат и в хоризонтални цветни лехи от PVC тръби. И в двата случая ще трябва да работите допълнително, когато създавате рафтове, но ще увеличите използваемата площ.

Ягодите в оранжерията също се нуждаят от своевременно хранене и обработка. На тях ще трябва да им се обърне специално внимание през зимата.

За оранжерийно засаждане изберете самоопрашващи се сортове и сортове с неутрална дневна светлина. Уверете се, че са добре проверени като подходящи.

Бране на ягоди и още 9 дейности през юли в градината

Юли е времето, когато можете да си починете след сеитбата. Но е твърде рано да се отпуснете. Ето какво трябва да се направи за добра ре...

Сортовете, които са се доказали добре са: Албион, Ананас, Арапахо, Брайтън, Еверест, Дарселект, Елизабет II, Изкушение, Капри, Корона, Любава, Махерн, Московски деликатес, Озарк Бюти, Червен Рич, Сахалинская, Соната, Трибют, Трюфо Produce, Tristar, Honey, Elsanta, Elsinore .

Технология за отглеждане на ягоди в оранжерия през цялата година

Целогодишното отглеждане на ягоди може да ви осигури не само витамини, но и допълнителен доход. И тук възниква въпросът, а дали всичко е толкова просто?

Как да отгледаме ягоди в саксия

Висящи саксии с ягоди могат да украсят балкон или тераса. Този метод ще спести място и при избора на сортове, които дават реколтата, през цялата година. Ако е необходимо, винаги може да преместите саксиите на по-топло място.

Ето така правят сладкото от ягоди в града

Всеки обича ягодово сладко. Истината е, че то се получава уникално вкусно, стига да имаме търпението сами да си го приготвим у дома. Д...

В саксии е по-добре да изберете продълговати, с дренажни отвори. За още по-добър дренаж изсипете счупена тухла или експандирана глина на дъното на резервоара. Предвид факта, че обемът на почвата в саксията е ограничен, почвата е добре да бъде питателна. Може да използвате тревна смес с хумус в съотношение 1: 1. Не забравяйте да подхранвате ягодите в саксия с минерални торове.

Ако окачите саксии на улицата, помнете, че есента, контейнерите трябва да са преместени на място, където няма да ги хване слана. Замразяването може да навреди на растенията и да ги убие.

Ягодите в саксия не се нуждаят от плевене и разхлабване на почвата, но поливането трябва да става редовно и умерено.

За засаждане в саксия е по-добре да изберете сортове, които не образуват мустаци, ремонтантни, ампелни и непрекъснати плодни.

Сортове ягоди за отглеждане в саксии са следните: Болеро, Домашен десерт, Елизабет II, Женева, Клетер Стар, Остара, Розова панда, Розово чудо, Розово фламинго, Римско, Изкушение, Тоскана, Финландия, Фреско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com