Как да се грижим за цитрусите у дома?

2128
Как да се грижим за цитрусите у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Цитрусовите (портокали, лимони и мандарини) могат успешно да се отглеждат като стайни растения. От май те могат да стоят на балкона, но през зимата трябва да стоят на закрито. При подходящи условия "дърветата" ще дадат добри плодове. За съжаление отглеждането им у дома не е лесно. Разберете как да се грижите за тях.

Всички цитрусови плодове са сходни помежду си - имат тъмнозелени, кожени, лъскави листа и бели ароматни цветове (те са самоопрашващи се, така че нямате нужда от две растения, за да имате плод). Плодовете им обаче се различават по цвят, размер и вкус. Въпреки че са различни видове, имат сходни изисквания и начин на отглеждане.

Не можете да си представите, че цитрусите могат да бъдат толкова ОПАСНИ!

Всички сме запознати с полезните свойства на цитрусите и че са богати на витамини С, В, Р, РР, както и на калций, калий, каротин, фрукт...

Изисквания за цитрусови плодове

Оптималната позиция е много светло място, но не на пряка слънчева светлина (слънцето може да изгори листата). Подходящи са подпрозоречни первази с източно и западно изложение. Много добри резултати се постигат при поставянето на растенията на балкон или тераса през лятото. На открито (особено през периода на плододаване) те издържат много повече в слънчеви условия, отколкото на закрито.

Земята

Цитрусите могат да се отглеждат в смес от универсална почва, пясък и експандирана глина (евентуално друг материал, който увеличава пропускливостта). Почвата трябва да е добре дренирана, умерено плодородна и леко кисела. На пазара можете да получите и специализиран цитрусов субстрат с оптимален състав. Растенията не обичат твърде просторни саксии - те се пресаждат на всеки няколко години. Добър показател е, че корените растат през дупките в саксията. Също така си струва да използвате твърд дренаж.

Грижа за цитрусови плодове у дома

Какви храни трябва да присъстват на масата през есента за подобряване на имунитета

С настъпването на есента всеки човек трябва да прибави  определени храни в менюто на всички, съветват експертите.  Диетолозит...

Поливане

Растенията са капризни в това отношение - както недостигът на вода, така и излишната вода са вредни. Субстратът трябва да е постоянно леко влажен. Понякога поливането може да бъде заменено с пръскане. Обработката обаче не трябва да се извършва в следобедните и следобедните часове (риск от изгаряне на листата). През лятото - особено на слънчев перваз на прозореца - екземплярите трябва да се поливат ежедневно. Струва си да се погрижите за доброто качество на водата, чешмяната вода трябва да се остави настрана за един ден или да се вари. През зимата поливането трябва да бъде сведено до минимум, в противен случай корените могат бързо да изгният.

Торене

Растенията се подхранват от пролетта до края на лятото. Дозите трябва да са умерени - цитрусовите плодове не понасят добре солеността на субстрата. Струва си да използвате многокомпонентни течни торове, биохумусни торове, торове с по-висока доза калий (за култивиране) или специализирани торове. В случай на симптоми на недостиг на хранителни вещества (например по-светло оцветяване между жилките) се препоръчва да се използва листно торене.

Рязането

Плодовете и зеленчуци, които може да отглеждате безпроблемно на терасата

Страхотно е, когато имате домашни плодове и зеленчуци и може да ги откъснете от градината си във всеки един момент. Ако обаче не разпол...

Цитрусовите дървета реагират добре на изрязването и оформянето. Обработката може да се извърши през пролетта - съкращаване на отделни леторасти. Освен това се отстраняват слабите и заразени с болести леторасти. Съкращаването на растенията подобрява култивирането и плододаването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com