Как да се справим с осите в градината?

5144
Как да се справим с осите в градината?
Снимка: Pixabay

Осите са полезни насекоми, които помагат за опрашването на цветята и контрола на другите насекоми в околната среда. Въпреки това те могат да се превърнат в нежелани гости, особено ако са близо до вашия дом или градина. Освен това, осите са опасни за хората с алергии. Но не се безпокойте, има няколко лесни и ефективни начина да се справите с този проблем.

1. Разтвори за пръскане

Етерично масло от мента: Осите не понасят аромата на ментата, затова може да направите разтвор с етеричен екстракт. Напръскайте със смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 милилитра вода върху гнездото. Добавете 2 супени лъжици течен сапун, за да подобрите сцеплението на разтвора и неговата ефективност. Ако осите влизат от определена зона в дома ви, напръскайте я с масло от мента.

Спасете гроздето си от нападение на стършели и оси с ТОЗИ капан

Сапунена вода: Това е класически метод за справяне с осите. Пригответе разтвор от 1-2 супени лъжици течен сапун и 250 милилитра гореща вода. Пръскайте разтвора върху осите или гнездото, но е по-добре да го правите вечер.

2. Капани

Капан от бутилка: Направете капан за осите от голяма бутилка за безалкохолно. Срежете горната част и я обърнете с гърлото надолу. Поставете я в долната част и ги прикрепете с тиксо. На дъното на капана сложете вода със захар или сладка напитка. По повърхността, водеща към гърлото, нанесете малко олио. Капанът се закача на място, откъдето осите често минават. Те влизат в капана, но не могат да се върнат обратно.

Капан с лепило: В началните стадии на заселване на осите, използвайте залепящи се ленти. Закачете ги близо до гнездото или на хоризонтални повърхности, където обикновено кацат.

Задължително срещу оси: ето с какво да пръскате лозето!

3. Инсектициди

Можете да използвате конвенционален инсектицид против оси. Обаче обърнете внимание на пропорциите и честотата на приложение. Когато обработвате гнездото, е препоръчително да го правите вечер, когато осите са по-малко активни.

4. Подземни гнезда

Ако осите са си направили гнездо в земята, наблюдавайте изходите. През нощта, залейте изходите с вряла вода и затрупайте с пръст. Бъдете внимателни и носете защитни дрехи, за да се предпазите от ужилване.

Различни предупредителни признаци за предстоящ сърдечен арест при мъжете и жените

5. Превенция

Репелент от цветя: Ароматът на някои растения отблъсква осите. Разположете стратегически цветя като мента, мащерка, цитронела, евкалипт, лимонена трева и пелин във вашата градина и около прозорците.

Плашило за оси и стършели: През ранното лято използвайте плашила във формата на изкуствено гнездо. Закачете няколко такива в двора си, за да обезкуражите новите колонии от оси.

С тези съвети и методи, можете да се справите с осите ефективно и да предотвратите техните посещения във вашия дом и градина. Помнете, че безопасността винаги е на първо място при борбата с насекомите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com