Какво е най-добре да се засади след лука

2391
Какво е най-добре да се засади след лука
Снимка: iStock

Лукът е култура, която отнема много калий и азот от почвата. В резултат на това тя се алкализира и се унищожава патогенната микрофлора, която я населява. След отглеждането на този зеленчук можете да засадите почти всяка култура на негово място.

Спазването на сеитбообращението при търговското производство на лук е неизменно правило, но промяната на мястото на засаждане в градинския парцел е не по-малко важна. Не трябва да засаждате лук там, където е бил отгледан дори предната година, по-добре е да се върнете на старото място след няколко години. Това поне по някакъв начин ще предпази растенията от увреждане от фузариум, бяло и розово гниене и други заболявания. Както при производствените условия, по-добре е лехата с лук да се постави в райони, където миналата година са отглеждани зеле, краставици и домати, при които са добавени високи дози органична материя.

Какво може да се засади след лук?

В този случай най-добрият вариант е засаждане на моркови в лехите, в които миналата година сте отглеждали лук заради отделянето на фитонциди, които унищожават луковата муха.

Цвеклото също е подходящ вариант. То вирее добре на неутрални и слабо алкални почви и не изисква големи количества азот.

Хитрият трик, който увеличава реколтата на лука

Бобовите растения са друг подходящ вариант заради натрупването на азот в кореновите възли. Те съдействат за възстановяване на почвеното плодородие след отглеждането на лук.

След лука растат добре тикви, тиквички, тиква, краставици, картофи, домати, патладжани, чушки.

Лукът е придирчив към температурата и влажността на почвата, така че се засажда, когато се затопли до +10 градуса, но все още е доста влажно. Трябва да се има предвид, че ранното засаждане по време на продължителна студена пролет допринася за бързото завършване на диференциацията и по-силни корени. В същото време по-късното засаждане, когато горният слой на почвата изсъхне, води до лошо вкореняване на луковиците.

За да се предотврати увреждането на растенията от пероноспороза, се препоръчва луковиците да се затоплят при температура 40-42 градуса за 8 часа 10-12 дни преди засаждането. При засичане на луков акар луковиците се нагряват за 12-14 часа, като се внимава те да не изсъхнат. По-ниските температури са неефективни, а превишаването им може да повреди лука. Непосредствено преди засаждане семената се накисват в 1% разтвор на меден сулфат за 15-20 минути. След това, без да се мият или изсушават, ги засадете в почвата. Тези техники до известна степен ще смекчат негативните последици от неблагоприятните фактори, ще допринесат за ускореното пробуждане на спящите луковици.

Засаждане на лук в градината: Най-важното, което трябва да знаете

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com