Колко често трябва да поливате хризантемите?

7532
Колко често трябва да поливате хризантемите?
Снимка: iStock/Guliver

Хризантемите са род от около 30 вида многогодишни растения от семейство сложноцветни. Произхождат от Азия и североизточна Европа. Отглеждат се лесно и цъфтят обилно в края на лятото и през есента в широка гама от блестящи цветове.

Те са леснодостъпни и имат много различни видове, които се различават по цвят, размер, форма. Варират от малки жълти цветя до големи, многопластови оранжеви цветове и почти всичко между тях.

Хризантемите могат да се отглеждат в саксии или да се засаждат директно в градината. Ако отглеждате растението вкъщи, най-вероятно ще имате нужда от няколко добри съвета, за да го поливате правилно и да се радвате на цветовете по-дълго.

Да си отгледаме хризантема

Поливане на хризантема

Хризантемите имат много разновидности и различни начини за отглеждане. Обикновето се засаждат в саксии в края на сезона и хората се наслаждават на буйния им цъфтеж през есенните месеци. Други ги държат в оригиналните им саксии само за един период на цъфтеж и след като прецъфтят ги изхвърлят.

Другият начин е да ги засадите в градината си и да ги отглеждате като многогодишни растения – от пролетта до есента. Но както и да ги отглеждате, нуждите и начините на поливане са сходни.

Хризантемите обичат влажната почва и не харесват корените им да изсъхват. Трябва да се отглеждат в почва, която е рохкава, богата, с високо съдържание на органична материя и добре дренирана.

Какво е задължително да направите при зазимяване на хризантемите?

Хризантема в саксия

Ако цветето е в саксия – проверявайте ежедневно влажността на почвата. Опипайте почвата с пръст или проверете колко е тежка саксията. Ако саксията е лека, а почвата – суха, когато я пипнете – време е да полеете вашата хризантема.

Поливайте свободно, докато водата започне да изтича в купичката на саксията. След това оставете водата да се отцеди и изчакайте почвата да изсъхне отново преди следващото поливане. Уверете се, че саксията има добър дренаж и не задържа вода. Това може да доведе до гниене на корените и да убие растението ви.

Хризантема в градина

Засадете хризантемите на място, където получават много слънчева светлина и където можете да поддържате почвата влажна. Коренова система на тези цветя е доста плитка и могат да се възползват от лек слой мулч, който ще помогне за запазване на почвената влага.

Цветята в градината няма да изсъхнат толкова бързо и няма да се нуждаят от толкова много вода, колкото саксийните растения, но все пак трябва да ги проверявате редовно.

Имат нужда от редовно поливане и влажна почва през пролетните и през летните месеци. Ако изсъхнат и умрат в средата на лятото, ще пропуснете ефектния им есенен цъфтеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com