Колко време след засаждане поникват картофите?

13110
Колко време след засаждане поникват картофите?
Снимка: iStock

Първите картофени издънки ще се появят 15-20 дни след засаждането на клубените в земята. В този момент започва грижата за картофите, тъй като плевелите могат да се появят и да отнемат хранителни вещества от почвата. В случая е важно да поддържате почвата в рохкаво състояние и да премахвате плевелите.

Грижа за картофите

Само правилната грижа позволява да получите добри добиви от тази култура. Всички мерки за грижа за това растение зависят от климатичните условия, плодородието на почвата и фазата на развитие на растението. През целия период на отглеждане, след засаждане на семената и преди прибиране на реколтата, почвата трябва да се разкопава, да се хълмира, ако е необходимо, да се полива и наторява с полезни вещества.Освен това е необходимо да се унищожат вредителите, основният от които е колорадският бръмбар.

Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

При малка площ е по-рационално систематично да се разкопава почвата, което ще улесни достъпа на кислород до корените на растението. Първото разкопаване се извършва 7-10 дни след засаждането. В този случай използвайте желязно гребло.

Също така, разкопаването на почвата е необходимо след проливни дъждове или обилно поливане, това предотвратява появата на плътна повърхностна кора и подобрява обмена на кислород. Когато картофите се засаждат в началото на пролетта, има вероятност от студове, които могат да повредят разсада, така че културите трябва да бъдат покрити с пластмасов филм или да се използва агрофибър. Някои производители на картофи използват за същата цел нарязана слама или дървени стърготини.

Реколтата зависи от влагата в почвата, така че в случай на продължителна суша си струва да се извършва периодично поливане. Всеки тон отглеждани картофи изразходва до 100 m 3 вода през целия период на растеж, така че поливането е една от основните мерки при грижата за картофите. В началото на вегетативното развитие влагата се взема от майчината грудка, след което нуждата на растението от вода се определя от увяхналите листа.

Първоначално картофите трябва да се поливат през 10-12 дни, като се използват до 2000 литра вода на декар. В периода на образуване на клубени, след цъфтежа, количеството вода се увеличава до 3000 литра на сто квадратни метра, поливането през този период увеличава количеството на реколтата с 30-40%. По-добре е да се полива с топла вода, престояла на слънце през деня. Два до три дни след поливането почвата трябва да се разкопае.

Важно е торенето на културата преди цъфтежа. В този случай е по-добре да се извършва поливане, комбинирано с торене с калиеви торове - 25-30 грама калиев сулфат се разтварят в кофа с вода. Този разтвор е достатъчен за 20m2 .

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com