Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежден тор за грах през юни за супер вкусни шушулки

19 юни 2024, 16:11 часа

Някога захарният грах е бил деликатес на кралските трапези, но днес всеки може да му се наслади. Той е вкусен, лесен за отглеждане, с висока хранителна стойност и ниско съдържание на калории. Въпреки че не се нуждае от поддръжка и не изисква интензивно торене, трябва да му помогнете да расте, като използвате естествени хранителни вещества. Научих рецептата за едно от тези лекарства от дядо ми, който винаги се хвалеше с щедрите си реколти. Захарният му грах е голям, сладък и месест.

Отглеждането на зелен грах не е трудно, но трябва да се спазват няколко основни изисквания:

·       Вирее най-добре на слънчеви и закътани места, но и на лека полусянка.

·       Непретенциозен е към почвата, но ако се засади в плодородна, относително лека и пропусклива почва, дава най-добра реколта. Предпочита песъчливо-глинести почви, но не понася глинести, тежки или преовлажнени почви. Грахът е много чувствителен към киселинност, така че pH на почвата трябва да бъде между 6,5 и 7,8 pH.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

·       При отглеждане на грах е важно редовното поливане. Въпреки добре развитата и дълбока коренова система не бива да се допуска изсъхване на растението. Растенията изпитват най-голяма нужда от вода през периода на залагане на шушулките. Ако това се пренебрегне, шушулките ще станат лепкави и безвкусни.

·       Контролът на плевелите също е една от най-важните задачи по поддръжката. Нежеланите растения, които отнемат вода, светлина и хранителни вещества, трябва да се отстраняват редовно.

·       Грахът не изисква интензивно хранене. Това обаче не означава, че тази процедура трябва да бъде изоставена. Корените на растението фиксират азота от въздуха и затова не е необходимо да се торят с този елемент. Освен всичко друго, грахът се нуждае от фосфор и калий, които имат положителен ефект върху количеството и качеството на реколтата.

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Дървесна пепел: естествен тор за грах

Дядо ми отглежда грах в градината си от много години. Винаги може да се похвали със солидна реколта - шушулките са големи, месести и много сладки. Оказва се, че тайната се крие в естествения хранителен елемент, с който полива посевите си.

За да направи това, той излива дървесна пепел с гореща вода в съотношение 1:2, разбърква се добре и оставя сместа за 48 часа. След това прецежда всичко през тензух и изсипва полученото подхранващо вещество върху граха.

Дървесната пепел не съдържа азот, но е богата на калий, фосфор, калций и други микроелементи, които стимулират растежа на нашите култури и имат положителен ефект върху производителността. В допълнение, те повишават устойчивостта към различни болести и вредители. Освен това, естествените хранителни вещества от дървесната пепел подобряват вкуса на сладкия грах, правейки го вкусен и много сладък.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес