Най-грубите грешки при отглеждане на домати: ето кои са те

3802
Най-грубите грешки при отглеждане на домати: ето кои са те
Снимка: iStock

Сезонът на салатите е. На горещите нощи на открито и на споделените преживявания, съчетани с чаша в ръка и мезе на масата. Именно сега, когато е топло и апетитът ви към мазни и тежки ястия е значително намалял, мечтаете за пресни зеленчуци, свежи, вкусни и ароматни, сред които са и доматите. Не откривате вкуса, който търсите на пазара?

Струват ви се „пластмасови“, както много потребители определят често предлаганите зеленчуци и плодове в търговската мрежа? А защо не си ги отгледате сами? Не е необходимо дори да живеете в къща с градина, тъй като няколко саксии на терасата също ще ви свършат работа.

Но за да отгледате превъзходни домати и да очаровате семейството и гостите си с вкус, който оставя следа върху небцето и е на зеленчук, узрял под слънчевите лъчи, пълен с витамини и минерали, трябва да знаете как се отглеждат домати и най-вече кои са най-често допусканите грешки при отглеждане на домати, за да ги избягвате. Опитните градинари споделят с вас своите тайни и съвети, за да елиминирате грешките или поне да ги сведете до минимум и да се насладите на вкуса на доматите от детството си.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

Най-честите и груби грешки при отглеждане на домати

1.       Не четете, не търсите информация

Ако смятате, че щом може да ги отгледате в саксия, то може да се справите, без да четете и без да търсите помощ от професионалисти или поне от хора, опитни в отглеждането на домати, грешите. Може да имате стотици цветя, но доматите не са цвете и изискват своите специфични грижи. Днес, в съвременния свят, където информацията е на ръка или клик разстояние и се достъпва лесно и бързо дори от удобството на дома, е кощунство да не се разровите за информация и да не се посъветвате с опитните потребители по форумите.

2.       Преполивате или не поливате достатъчно

Доматите не обичат засушаването, но не са и фенове на прекомерната влага. Ако не може да ги поливате 2 пъти дневно, вероятно първо страдат от засушаване, а после наваксвате, слагайки повече вода, което пък води до загниване. И в двата случая не чакайте добре реколта, която да ви радва. Почвата следва да е почти винаги влажна с много кратък период на изсъхване между две поливания. Друга грешка, масово допускана и свързана с поливането на доматите, е извършването на дейността в най-горещите часове на деня. Полива се сутрин рано и късно вечер.

Опитен градинар: Как да засадим доматите, за да имаме огромен добив?

3.       Неправилно хранене

За да се храните вие с доматите, първо трябва да нахраните тях. Основно азотът е подходящ и предпочитан тор за доматите, тъй като подпомага размножаването на растението и поникването на повече плодове. Но и с него не трябва да се действа на око, без консултация и познания и не следва да се прекалява  с количествата, тъй като прекомерното торене ще доведе до израстване на много листа, което значи много вредители и много полезни вещества и вода, които многото листа ще изконсумират, оставяйки по-малко на плода. А вие не искате това, нали?

4.       Пропускате подрязването

Градинарите с опит съветват подрязването на доматите да се извършва на ранен етап и в никакъв случай да не се пропуска, защото подпомага растежа на доматите и отглеждането на богати с плод саксии на терасата ви или зеленчукови лехи в градината ви.

И последно, но не по важност – каквото и да правите, правете го с любов, за да се получава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com