Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

982
Накиснете лука в това преди да го засадите в градината
Снимка: iStock

Има различни тънкости при обработката на лук за пролетно засаждане, но 5 достъпни и евтини съставки са подходящи за обработка на семена и посадъчен материал - калиев перманганат, сода бикарбонат, сол, меден сулфат и дървесна пепел. 

Накисване на лука преди засаждане

Има три начина за правилно третиране на семена с калиев перманганат преди сеитба. Тези методи се различават по съдържанието на състава и периода (времето) на накисване в получената течност.

Метод 1 – готов 1% разтвор - лукът се кисне в получения разтвор за 45 минути.

Метод 2 – умерено силна концентрация - смесете 3 грама прах с 1 литър чиста вода. Необходимо е материалът да се държи в разтвора за два часа. Този метод е подходящ за всеки лук, въпреки че някои градинари са на мнение, че не всички бактерии умират с този разтвор.

Хитрият трик, който увеличава реколтата на лука

Метод 3 – силно концентриран разтвор - необходимо е да комбинирате 25 грама прах с топла вода в количество от 1 литър. Лукът трябва да се накисва за 15-20 минути. Третият метод се използва само когато има съмнение, че луковиците са заразени. Но е важно да запомните, че този състав е силно концентриран, така че съществува риск от унищожаване на самия посадъчен материал.

Содата е друг вариант. За да приготвите концентрат от сода бикарбонат ще ви трябва: една и половина чаени лъжички сода бикарбонат и 1 литър вода. Посадъчният материал се накисва за около 2-3 часа. Този продукт предпазва луковиците от гниене и инфекции. Содата не премахва инфекциите, които са вътре в луковиците, а само тези отвън.

Третиране на лук със сол - този метод на обработка е много прост, така че се използва най-често. За целта са ви необходими: топла вода в обем от 10 литра, 5-6 супени лъжици едра сол или 4 супени лъжици фино йодирана. Посадъчният материал се накисват в този разтвор за 5 часа. След като изтече определеното време, изплакнете с топла вода. Можете също да направите разтвор с по-ниска концентрация, например вземете 2 супени лъжици трапезна сол за 10 литра вода и третирайте (напръскайте) леглото непосредствено преди засаждането на лука. Трябва обаче да запомните, че е по-добре да не обработвате леглата твърде често - това може да увреди почвата за дълго време.

Меден сулфат - това решение е ефективно за почистване на лука от бактерии, но е важно да запомните, че трябва да сте бдителни с медния сулфат, а при обработката трябва да използвате ръкавици, тъй като веществото е токсично. За да подейства, трябва да смесите 1 чаена лъжичка прах с литър вода. Температура на водата - 45 градуса. Накиснете луковиците в този разтвор за 2 часа. След това посадъчният материал се измива със студена вода и се изсушава. Медният сулфат спира гъбичните заболявания.

Обработка на лук с дървесна пепел - за необходимия концентрат ще ви трябва: добавете 0,5 кг пепел към 10-литрова кофа с вода. В този разтвор посадъчният материал се държи само 10 минути. След това той трябва да бъде изсушен до пълно изсъхване. Дървесната пепел предпазва луковиците от гниене.

Засаждане на лук в градината: Най-важното, което трябва да знаете
 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com