Накиснете семената на пипера в това, за да расте здрав и силен

8091
Накиснете семената на пипера в това, за да расте здрав и силен
Снимка: iStock

Опитните градинари задължително накисват семената на пипера в определен разтвор преди засаждането на разсада. Това средство се счита не само за ефективно в борбата с редица проблеми, но и за напълно безопасно.

Накисване на семената на пипера преди засаждане

Посадъчният материал за пипер се накисва в разтвор на янтарна киселина, за да се увеличи степента на покълване. 0,2% воден разтвор на янтарна киселина се използва за предварително накисване на семена, за да се увеличи тяхната кълняемост. Това важи особено за застояли, стари или изискващи специални условия за покълване семена.

Здрав и силен разсад от пипер само 14 дни - ето какво правят опитните градинари

Янтарната киселина има общоукрепващо действие, регулира и ускорява растежа на растенията и укрепва кореновата система. Участва в процеса на образуване на хлорофил. Помага за ускоряване на процеса на развитие на растенията. Помага за увеличаване на растежа на растенията и подобрява степента на оцеляване след засаждане. Намалява и стимулира времето за покълване на семената, ускорява растежа на издънките и има положителен ефект върху обилния цъфтеж.

Разтворете 2 гр чисто вещество (прах или таблетки) в малко количество топла вода и след това добавете количеството разтвор към 1 литър с вода при стайна температура. Сухите семена се накисват в този разтвор за 12-24 часа. Третираните семена се изсушават и се засяват. Покълналите семена не трябва да се оставят да изсъхнат напълно, нито да се засяват в суха, особено студена почва.

Също така, използването на янтарна киселина за растенията допринася не само за техния растеж, но и за укрепване на тяхната устойчивост, особено към различни неблагоприятни фактори на околната среда, като суша, преовлажняване и замръзване. Намалява риска от заболяване и укрепва имунитета на растенията. Комбинира се перфектно с други лекарства и добавки.

Освен това янтарната киселина може да се използва като вид реаниматор в случаите, когато растението е претърпяло стрес, например при пресаждане на ново място.

Янтарната киселина не е тор и не може да замести прилаганите торове. Тя единствено помага на растенията да усвоят по-добре хранителните вещества.

В растениевъдството се използват различни методи за третиране с янтарна киселина - пръскане, накисване, поливане. Освен това, в зависимост от целта, трябва да използвате разтвори с различни концентрации.

Продуктът наистина може да се нарече универсален - янтарната киселина може да се използва в грижата за всяко растение. Продуктът е безопасен за почвата и здравето.

Янтарната киселина не е токсичен агент.

При употребата на лекарството действително се разкрива положителна динамика в развитието на пипера и неговите показатели за добив.

Важно е да знаете, че янтарната киселина наистина няма остри отрицателни качества. Има обаче няколко нюанса. Когато приготвяте формулировки, трябва стриктно да спазвате инструкциите и съществуващите стандарти.

Не забравяйте, че янтарната киселина трябва да се разтвори напълно преди употреба.

Не оставяйте приготвения разтвор да престои: ефективността на продукта ще продължи само няколко часа.

Кога е най-добре да засадите разсада на пипер през февруари 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com