Направете това с разсада на доматите и листата няма да пожълтеят

6181
Направете това с разсада на доматите и листата няма да пожълтеят
Снимка: Andreas Göllner / Pixabay

За да предотвратите изтъняването на стъблата, огъването и пожълтяването на листата на доматения разсад е необходимо да се спазват определени агротехнически практики.

Трикове за силен разсад от домати 

С помощта на лесни и прости за изпълнение трикове опитните градинари успяват да отгледат насаждения с дебели и силни стъбла. Тези процедури включват затопляне на почвата, поливане с подходящата за целта вода, "закаляване" на разсада чрез излагане на по-ниска температура.

Изолирайте почвата - ако разсадът расте в студена почва, той няма да получи необходимите хранителни вещества, това в крайна сметка ще се отрази негативно на добивите от домати. В случая може да се използват отопляеми постелки за разсад.

Най-добрият тор за разсада - това е тайната на опитните градинари

Поливането на разсада с правилната вода също е решаващо. Не трябва да пренебрегвате изпитаната от времето препоръка за кипене и замразяване. Това ще помогне за намаляване на твърдостта на течността.

Освен това следете киселинността на водата за напояване - за доматите е подходящо pH около 6 и не по-високо от 6,5. Може да използвате и специален препарат за подкиселяване.

Организирайте „студен период“ - след като се появят около 70% от листата, покривният материал може да бъде отстранен от кутиите. Не се препоръчва да правите това преди появата на 70% от листата.

След това трябва да изложите разсада на по-ниска температура. Времето на така наречения „студен период“ е 3-4 дни, но може да бъде намален до 1-2 дни. Температурата трябва да се намали средно с 5 градуса спрямо оптималната. Например, ако преди това температурата е била 25 градуса, тогава трябва да се намали до 18-20 (но не трябва да е по-ниска от 16 градуса).

Две седмици преди засаждането на разсада в почвата, трябва да се заемете с процедурата по "закаляване" на насажденията - приучете ги към по-ниски температури и чист въздух. За да направите това, отворете прозореца през деня и изнесете разсада на балкона, верандата или директно в градината (в ясни дни). Постепенно увеличавайте времето, което вашите растения прекарват на открито.

Тези "общоукрепващи" процедури трябва да се стартират само при температури над нулата, когато въздухът се затопли до приблизително плюс 15 ° C.

Необходимо е разсадът постепенно да привикне към външните условия, като от време на време удължавате времето на въздушните бани. Започнете с 20 минути на ден. 

Няколко дни преди засаждане на разсад от домати в оранжерия или почва, трябва да извършите превантивно третиране срещу късна болест: вземете меден сулфат и същото количество борна киселина (на върха на ножа) и разтворете в три литра гореща вода. Охладете разтвора и напръскайте разсада сутрин или вечер в деня преди засаждането на постоянното му място. 

Кога е най-добре да засадите разсада на пипер през февруари 2024


 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com