Не отлагайте тази работа в градината през януари - поставете основите за богата реколта

25811
Не отлагайте тази работа в градината през януари - поставете основите за богата реколта
Снимка: Cheap Snow Gear/Pixabay

1. При продължителни силни студове (особено когато има малко сняг) краищата на клоните на овощните и ягодоплодни култури могат леко да замръзнат.

Би било хубаво да затоплите снега в стволовете на дърветата, под храсти (предимно под малини). Розите, хризантемите трябва да бъдат допълнително покрити със сняг и смърчови клони, трябва да се затопли около храстите на хортензията (особено паникулираните) колкото е възможно повече. Над снежната покривка при силни студове храстите от цариградско грозде и японската дюля могат леко да замръзнат.

2. При силни снеговалежи вероятността от замръзване на цветните лехи ще намалее, но ще има опасност клоните на овощните дървета да се счупят под тежестта на снега.

Ако направите тези 10 неща, ГРАДИНАТА ви ще оцелее и в най-лютата зима

3. Хранете птиците, в противен случай те ще кълват плодни пъпки по дърветата. Погрижете се специално за синигерите.

Прикрепете несолена мазнина върху стволовете на ябълковите дървета. Те ще долетят да се насладят на тях и в същото време ще почистят стволовете от вредители, зимуващи по кората. Изсипете непечени семена в кофа и я окачете под навес. Синигерите ще летят в кофата, за да се нахранят, а врабчетата и свраките ще се страхуват.

5. Януари е най-доброто време за закупуване на семена. Първо направете план – какви култури, къде и колко искате да засадите. След това разгледайте запасите от семена, останали от минали години, проверете сроковете им на годност. Семената на домати, чушки, патладжани, краставици, тиквички и други тиквени култури не губят способността си за покълване за дълго време, така че можете да използвате материал на възраст 5-6 години, кореноплодни (с изключение на моркови) и зелени култури - 3-4 години, а семената от пикантни култури и моркови остават жизнеспособни само една до две години. След това направете списък с това, което трябва да купите допълнително, и отидете да пазарувате.

Поддържайте двора си красив и през зимата

6. Събирайте черупки от яйца, люспи от лук и чесън, обелки от картофи, престоял чай и кафе и обелки от цитрусови плодове. Сгънете изсушените цитрусови кори в отворени хартиени торби и ги поставете в шкафове с дрехи, защото молците не харесват миризмата на цитрусови плодове. Пригответе отвара от тях през пролетта: накиснете 1 кг кори във вода, прекарайте през месомелачка, залейте с 3 литра вряща вода, затворете и оставете да се запари на тъмно за пет дни. След това прецедете, изстискайте, бутилирайте, запушете и съхранявайте в навес или килер. Ако е необходимо, разредете 100 g от разтвора в 10 литра вода - полезно е да пръскате растенията с тази смес срещу листни въшки и листоядни насекоми.

7. Има още една важна работа през януари. Необходимо е интелигентно да планирате всичко, което ще правите през предстоящия летен сезон. Начертайте план на обекта, маркирайте местата. Сега разпределете насажденията в оранжерията и уточнете датите. И веднага ще видите, че преди да засадите разсад от домати и чушки, можете да използвате свободната площ на оранжериите за ранно засаждане на студоустойчиви и бързорастящи култури, репички, марули, спанак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com