НЕ засаждайте това до картофите, за да не останете без реколта

2815
НЕ засаждайте това до картофите, за да не останете без реколта
Снимка: iStock

Всеки добър градинар трябва да следва златното правило за отглеждане на картофи: никога не ги засаждайте на същото място, където миналата година е имало домати или патладжани.

Неподходящи съседи за картофите

За да може този зеленчук да даде богата и здравословна реколта, е важно да знаете не само времето на неговото засаждане и характеристиките на грижите, но и да се придържате към изискванията за добри съседи за него.

Всяко растение има свои собствени особености на развитие. Екскрецията от листата и корените може или да потисне развитието на съседна култура, или, напротив, да я предпази от вредители и болести, да насърчи растежа и да подобри вкуса. Когато решавате какво да засадите до картофите, е необходимо да вземете предвид положителното и отрицателното влияние на растенията едно върху друго.

Дълбоко или плитко засаждане на картофите - кое е по-добро

Освен това, ако сеитбообращението не се приема сериозно, тогава с течение на времето може да се сблъскате с факта, че почвата ще се изчерпи и в нея ще се натрупат вредители и болести.

Например, близостта на картофите до култури, принадлежащи към семейството на пасленови, е неприемлива . Това са растения като домати, чушки и патладжани. Ако ги засадите еднп до друго, нищо добро няма да излезе. Факт е, че тези култури имат общи болести и неприятели. Следователно вероятността от тяхното възникване и бързо развитие ще бъде многократно по-висока, ако зеленчуците растат наблизо.

Картофите и зеленчуците от семейството на тиква са податливи на често срещано заболяване - късна болест. Тази напаст особено често засяга краставиците. Допустимо е да засадите тези култури една до друга само ако краставиците са в оранжерия.

Но тиквите, тиквичките и тиквата не се нуждаят от оранжерия. Но ако решите да ги засадите близо до редовете картофи, уверете се, че върховете и издънките на тези зеленчукови култури не се докосват.

Слънчогледът изисква много хранителни вещества, поради което има голяма вероятност от конкуренция между видовете, но в случая картофите ще загубят. В допълнение, слънчогледът създава допълнителна сянка.

Ако лятото е дъждовно, тогава картофите могат да се заразят със сиво гниене от ягоди, което се разпространява доста активно сред други култури. За да избегнете разпространението на вредители, не забравяйте да разделите насажденията от картофи и ягоди с невен, моркови, репички или спанак.

Освен това има голяма вероятност от инфекция с нематода, както и заплахата от нападение от телени червеи както върху ягоди, така и върху картофи.

Целината и магданозът не понасят близост с картофите. Ако засадите тези култури една до друга, те ще попречат на развитието една на друга и няма да получите добра реколта от нито една от тях.

Що се отнася до овощните дървета , не се препоръчва да се засаждат картофи в близост до ябълкови, черешови и гроздови дървета. Едно ябълково дърво, например, пречи на развитието на картофените клубени, като потиска това растение. Картофите от своя страна пречат на усвояването на фосфор и азот от ябълковите дървета.

Освен това, когато планирате подредбата на градината си, засадете лехите с картофи далеч от малини, арония и морски зърнастец.

Прочетете също: На каква дълбочина се засаждат картофите?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com