От засаждане до бране: Как да си отгледаме голяма реколта от чушки

13924
От засаждане до бране: Как да си отгледаме голяма реколта от чушки
Снимка: iStock

Българските чушки може да се каже, че са много капризна култура, която обича топлината. Трябва да се положат максимални усилия, за да се гарантира, че разсадът расте здрав и силен.

Първото нещо, за което трябва да се погрижите, е доброто качество на почвата.

Как лесно да си направим чудна градина на балкона, перфектна за лятото

Подходяща почва за разсад на пипер

Не съществува универсална почва, която да е еднакво подходяща за домати, зеле, краставици, патладжан и пипер. Всяка култура има свои изисквания към качеството и състава на почвата.

От съществено значение за доброто развитие на кореновата система на пиперните кълнове и свободния достъп на кислород е рохкавата, лека почва. Плодородието е по-важно за чушките от тези характеристики.

Преди да засадите семената на пипера, подгответе подходяща, хранителна почва. За тези, които не се доверяват на търговските субстрати, предлагаме няколко варианта на почвени смеси:

2 части хумус и 1 част почва.

Равни части торф и хумус;

3 части хумус и 2 части полска почва;

2 части торфена хранителна почва и 1 част земя;

4 части торф, 2 части полска почва (с трева), 1 част хумус и 1 част гниещи дървени стърготини.

Добавете малко количество креда или доломитово брашно (1-2 с.л. на 10 литра субстрат) към закупената почва (особено ако е на торфена основа). Ако е възможно, смесете и с равно количество обикновена градинска почва или субстрат за декоративни растения.

Дезинфекцирайте почвата (независимо дали е домашна или закупена от магазина) преди да засеете семената. Това може да стане чрез многократно замразяване и размразяване, запарване или размразяване във фурната (при температури под 90 °C) с тъмнорозов разтвор на калиев перманганат или друг фунгицид.

Подготовка и засяване на семена от пипер

За да получите здрав и силен разсад, първо го дезинфекцирайте в тъмнорозов разтвор на калиев перманганат (20-30 минути), изплакнете го под течаща вода и след това го накиснете в хранителен разтвор (1 ч.л. нитрофосфорна киселина или дървесна пепел на литър вода) (за 1 ден).

За да запазите хранителните вещества в семената по-дълго, веднага след накисването ги третирайте с разтвор на Liposar (т.нар. биоплипан) (1 ml на 100 ml вода) и ги изсушете за 1 час.

Следващият етап е покълването. Най-лесният начин за това е в плитък съд (чиния, тава и др.). Дъното му се застила с хартиени кърпи, памук, марля или филтърна хартия и се навлажнява с разтвор на пепел (1 супена лъжица на литър вода). Поръсете старателно повърхността със семена от чушки, покрийте с найлон и поставете на топло място (25-30°C). Добавяйте вода от време на време, за да предотвратите изсъхването на семената. Когато едната част от семената покълне, а другата набъбне (този процес отнема 10-14 дни), можете да започнете да сеете в гореща леха или в отделни саксии с размери 10 x 10 cm или по-големи.

Процедурата за засяване на чушки е следната:

- Подготвеният субстрат се поставя в контейнер и се полива обилно с розов разтвор на вода и калиев перманганат;

Чуден градинарски трик, с който да ускорите растежа на чушките и да получите богата реколта

Чушките са красив зеленчук с широк спектър от вкусове - от сладки до кисели, пикантни и "огнени". Чушките са топлолюбиви растения, коит...

- За засяване в саксии на разстояние 3-4 см една от друга се правят бразди с дълбочина 1-1,5 см и семената се засяват на разстояние 1-1,5 см едно от друго;

- При засяване в индивидуални съдове направете две браздички с дълбочина 1-1,5 cm и засейте по едно семе във всяка;

- След това покрийте семената със същия субстрат или смес от почва и пясък (1:1);

Покрийте с полиетилен и поставете на топло място, например на радиатор (за тази цел предварително поставете дъска или шперплат). Поливайте почвата в контейнера редовно с пръскачка, докато се появи разсадът.

Култивиране на разсада от пипер

Ето това са цветята, които трябва да засеете сега, през пролетта!

Цветята подобряват настроението, а прекрасният им аромат ни напомня, че лятото наближава. Можете да ги засадите в зеленчуковата си град...

Веднага щом се появят първите кълнове, отстранете полиетилена и поставете разсада на перваза на прозореца. Намалете температурата до 13-16°C през деня и 8-10°C през нощта през първите 5-7 дни. След това отново увеличете температурата до 20-27°C. Не поливайте чушките през първите няколко дни след покълването им. След това поливайте рядко (веднъж седмично), но обилно. Също така поливайте с вода корените, а не растението. Когато се появят 2-4 същински листа, накиснете разсада в отделен съд с поне 500 ml (за разсада, отглеждан в сандъчета), първия път 2 седмици след покълването (5 г карбамид и 30 г суперфосфат на 10 л вода), а втория път 3-4 дни след засаждането (50 г суперфосфат и 25 г калиев сулфат на 10 л вода). Осигуряването на достатъчно кислород на корените е много важно за разсада от чушки. Затова горният почвен слой трябва да се разрохква редовно.

Хитрият градинарски трик с бира, с който да увеличим продукцията двойно

Подготовка на разсада за засаждане

След 50-70 дни след покълването разсадът може да се засади на постоянно място.Преди да се случи това обаче, е необходимо да се подготвят условията за растеж на растенията. За да направите това, започнете да закалявате разсада 10-15 дни преди засаждането. На първия ден отворете прозореца, на който расте разсадът, за един час. Постепенно увеличете това време до 6-8 часа на ден. Преди засаждането изнесете контейнера с чушките на балкона. Оставете ги там до вечерта преди засаждането.

Качествените, готови за засаждане на постоянно място, разсади от чушки трябва да са високи 20-30 cm и да имат 6-8 истински листа с тъмнозелен цвят. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

Засаждане на лук през пролетта - сложете това в дупката, за да е богата реколатата

Пепел - как се използва в градината през пролетта

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

Отглеждане на краставици - 3 грешки за появата на празни цветове

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com