Отглеждане на Кала: Най-добрата грижа

8176
Отглеждане на Кала: Най-добрата грижа
Снимка: istockphoto.com

Калата е интересно многогодишно цвете с атрактивни големи листа и необичайна форма на цветето. Трябва да се отбележи, че това растение има много разновидности на сортове, които могат да се култивират като стайни и градински растения.

Знаейки как да отглеждаме Кала, можем да избегнем грешки при отглеждането на това очарователно цвете.

Градинска Кала

Много градинари отказват да отглеждат това цвете, защото просто не знаят как да се грижат за него. Процесът на тяхното отглеждане и грижа за тях не е никак сложен и не изисква специални знания или умения. Чувствайте се свободни да засадите кали във вашата градина и ще получите елегантни цветни стъбла във формата на стрела.

Засаждане на грудкови Кали, характеристики на отглеждане

Клубените могат да започнат да покълват в оранжерия през април или да бъдат засадени директно на открито през май. Избира се място с частична сянка следобед, тъй като парещите лъчи през юли-август могат да изгорят листата. Почвата трябва да е плодородна, рохкава и пропусклива. Грудките се засаждат на дълбочина 10 см на разстояние 35 см една от друга, мястото се полива и мулчира с хумус. По правило издънките се появяват в рамките на 15-35 дни.

Грижа за Кала и поливане

Не се притеснявайте как да отглеждате това цвете и какви мерки трябва да предприемете, процесът на грижа е толкова прост, колкото и процесът на засаждане. Всичко, от което се нуждае това растение, е умерено редовно поливане и разрохкване на почвата.

Като правило, преди засаждане, почвата се обогатява с органични добавки. Ако не сте имали време за торене, подхранвайте цветето с течни органични разтвори и минерални препарати веднъж месечно.

Красивото цвете КАЛА - осигурете най-добрата грижа

Възпроизвеждане на домашни кали

Отговаряйки на многобройни въпроси кога да изкопаем грудки и дали изобщо е необходимо да се направи това, ние отговаряме недвусмислено: определено, преди началото на слана.

Фактът, че клубените са готови за изкопаване, се показва от естественото изсъхване на листата. В процеса на извличане на коренища от земята, те се разделят за последващо засаждане през пролетта.

Грудките се накисват в дезинфекционен разтвор за 3-4 часа, след което се изсушават и се съхраняват на хладно и тъмно място.

Вътрешна Кала

Това растение расте отлично в саксия на перваза на прозореца или лятната тераса. Предимството при отглеждането в саксии е, че не е нужно да изкопавате грудките за зимата, просто преместете саксията в мазето.

Засаждане на Кала, отглеждане

Как и кога да засадите това растение в саксия - също през април-май в плодородна почва. Освен това се препоръчва да добавите торф, дървени стърготини и мъх сфагнум.

Грудките се потапят на дълбочина 5-7 см, контейнерът се избира с диаметър най-малко 25 см. Мястото за цветето също се разпределя в частична сянка, с разсеяна слънчева светлина.

Засяване и грижа за КАЛА

Грижа за Кала у дома, поливане

Когато за първи път видите как изглежда здрава и активно развиваща се Кала, завинаги ще запомните как да се грижите правилно за нея. За да предотвратите загниването на коренищата, препоръчително е да я поливате в тава. Растението се подхранва с течни органо-минерални комплекси за цъфтящи декоративни растения на всяко пето поливане.

Размножаване на саксийни кали

За зимата клубените се изкопават или се оставят в саксия. Друг метод за размножаване, достъпен за обикновените градинари, е чрез разделяне на храста. През пролетта, след поникване, растението се изкопава, грудките с коренови издънки се отделят внимателно и се трансплантират в отделен съд или на ново място.

Калата е прекрасно растение с изключителни естетически свойства, лесно за грижи и невзискателно, така че всеки може да я отглежда!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com