Отглеждане на краставици в оранжерия - грешката, която всички градинари правят

17141
Отглеждане на краставици в оранжерия - грешката, която всички градинари правят
Снимка: iStock

Много градинари отглеждат краставици в оранжерия. Този метод гарантира идеални условия за растението: реколтата е защитена от ниски температури и други неблагоприятни климатични условия. Въпреки това и в този случай могат да възникнат проблеми. Храстите от могат да бъдат сериозно повредени, ако отопляемата сграда не е добре вентилирана.

Как да не проветрявате правилно оранжерия

Ако краставиците се отглеждат в отопляема оранжерия, тогава вентилацията не може да се извърши по такъв начин, че да се появи течение. Коментираната градинска култура "реагира" лошо на такъв въздушен поток.

Ако не искате да допуснете сериозен спад в добива на краставици, тогава е препоръчително да проветрявате оранжерията, без да създавате течение. За да направите това, не трябва да оставите вратите отворени, а само прозореца.

Билката, която гарантира богата реколта от краставици

Торене на краставиците в оранжерия

Торенето на краставици варира по съдържание в зависимост от етапа на растеж на храстите. За да направите това, можете да използвате както органични, така и минерални торове. Кореновото торене с високо съдържание на хранителни вещества се редува с по-слабо листно торене.

Първото подхранване се извършва приблизително две седмици след засаждането на разсад в оранжерия - 20 гр амониев нитрат, 10 гр калиев сулфат и 10 гр суперфосфат се разтварят в 10 литра вода. Разтворът се използва за кореново хранене в количество от 1 литър на растение.

Второто подхранване се извършва в началото на цъфтежа: 30 гр амониев нитрат, 20 гр калиев нитрат и 40 гр суперфосфат се разтварят в 10 литра вода. За всяко растение се използва 1-1,5 литра тор.

В студено време прилагането на торове трябва да бъде сведено до минимум, а след това трябва да се извърши листно торене с комплексен минерален тор (0,2-0,3%) или урея (0,2-0,4%) два пъти с интервал от няколко дни.

Минералните торове могат да бъдат заменени с органични. Ферментирала маса от кравешки тор, по-известен като оборски тор, е идеален за тази цел. Предварително трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10, а преди нанасяне обилно полейте растенията. За всеки храст се изразходват 0,5-1 литра, Веднага след това растенията отново се поливат обилно. 

По време на цъфтеж е важно да се осигури интегриран подход. Приготвя се инфузия от птичи тор и вода в съотношение 1:20, която се настоява 5 дни. След това 0,3-0,5 литра от течността се разреждат в 10 литра вода. Едно растение ще изисква около 1 литър готов тор.

По време на образуването на яйчниците краставиците се подхранват с пепел. За да направите това, 1 кг пепел се залива с гореща вода (10 л) и се оставя на тъмно място за два дни. След това инфузията се смесва и филтрира. Под всяко растение се излива 0,5 литра от течността и след 10 дни процедурата се повтаря. За оранжерийните краставици по-подходящо е кореновото подхранване с пепел.

След прибиране на реколтата от краставици засадете това на тяхно място

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com