Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

15693
Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави
Снимка: iStock

Засаждането и отглеждането на краставици в торби позволява да получите по-ранна реколта - ще откъснете първите плодове поне 3 седмици по-рано. По никакъв начин тяхното качество и вкус не отстъпва на реколтата от краставици, засадени по обичайния начин.

Краставиците в торби могат да се отглеждат на открито и в неотопляема оранжерия. Първите зеленчуци достигат зрялост 2-3 седмици по-рано, отколкото при засаждане в градината. 

2 съставки, които ще спасят краставиците от мана

Отглеждане на краставици в торби

Ще ви трябват големи и издръжливи торби от тези, които използвате за покупки. Отрежете дъното и дръжките на торбите - получава се голям полиетиленов пръстен с височина 35 см и ширина 40 см. В него трябва да засадите краставици.

Вземете 4 дървени колчета и ги заровете в земята - сложете торбата върху тях. С колчета ще бъде по-удобно да изсипете почвата в торбите. На дъното на торбите можете да поставите слой нарязана коприва или други плевели, които ще служат като бъдеща храна за краставиците.

Изсипете почвата в торби. За краставици е по-добре да вземете почва, която не е била използвана преди в градината - тя съдържа по-малко фитопатогени. Може да е стар хумус. Не е нужно да изваждате колчетата от торбите, след като изсипете почвата.

Засадете разсада или семената в торбите. Първоначално мини-оранжериите, направени от пластмасова бутилка без тапа, няма да навредят. Краставиците в торби могат да се отглеждат и в оранжерия.

Каква роля играят торбите? Температурата на почвата в торбите ще бъде почти същата като температурата на въздуха в оранжерията. В същото време температурата на почвата в леглата в оранжерията ще бъде много по-ниска. Например в края на април - началото на май въздухът в оранжерията може да се затопли до +25 градуса и повече, докато температурата на земята може да бъде само +10 градуса. Топлолюбивите краставици не се засаждат в такава студена почва. И можете да засадите в торба, която се издига над студената почва и се затопля поради топлия въздух.

Ако корените на краставиците растат директно в земята, ще им трябват около 2-3 седмици повече, докато времето се затопли.

Как да се грижим за краставици в торби?

Грижата за краставици в торби е същата като при тези, засадени по обичайния начин. Това включва връзване на растенията, редовно поливане и торене. Първо трябва да поливате краставиците в пръстен, а след това ще трябва да поливате земята около тях. За торене е по-добре да използвате инфузия на плевели, инфузия на кори за хляб и сено. Повърхността на почвата в торби може да се мулчира с трева или сено, за да се намали изпарението на влагата, но така че мулчът да не докосва стъблата на растението.

Хапчето, с което краставиците никога НЕ горчат - ето как го използват градинарите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com