Полейте ябълката с това преди падането на сланата, за да има повече плодове следващата година

31651
Полейте ябълката с това преди падането на сланата, за да има повече плодове следващата година
Снимка: Rebekka D / Pixabay

Преди настъпването на студеното време градинарите извършват различни дейности, помагащи на овошките, включително и на ябълката, да се подготви за студения сезон. Важно е да запомните, че трябва да обърнете внимание на резитбата и внимателното поливане. Също така си струва да знаете за един трик, който ще ви позволи да окажете значително въздействие върху реколтата през следващия сезон.

Поливане на ябълката преди падането на сланата

Важното е, че хранителният състав трябва да бъде въведен преди настъпването на студеното време. Ако сланата вече е паднала, употребата на състава няма да бъде от полза.

Ще ви трябват десет литра вода, доведете я до кипене и  добавете петдесет грама селитра. След това изчакайте, докато продуктът се охлади до оптималната температура.

Дори най-старата ябълка ще дава плодове още 10 години, ако направите това

След това полейте ябълковото дърво. За млади дървета една кофа от този продукт може да е достатъчна. Но се препоръчва да изразходвате петнадесет литра тор върху по-старо ябълково дърво. Количеството селитра трябва да се увеличи пропорционално спрямо възрастта на дървото.

Освен това има цял набор от дейности, включени в грижите за ябълковите дървета през есента, които трябва да се извършват след прибиране на реколтата, но преди да падне слана. Те включват отстраняване на падналите листа и разкопаване на почвата, приложение на торове, овлажняващо напояване, мулчиране на дървесни кръгове, отстраняване на мъхове и лишеи, оголване на кората, подрязване на клоните, варосване на стволовете, третиране срещу болести и неприятели, покриване на ябълковите дървета.

Всеки етап от тази работа е важен за ябълковата градина. Ако грижите за дърветата се извършват редовно, тогава някои точки могат да бъдат пропуснати. Ако градината е запустяла, дърветата са болни, а реколтата е оскъдна и плодовете са болни, тогава спешно трябва да извършите всички тези процедури. Есента е най-доброто време за това.

Падналите листа предпазват корените на дърветата от замръзване през зимата, задържат влагата в почвата, долният слой изгнива и е допълнителен тор. Това е правилно, но не и за овощни дървета. 

Беритбата на листата се извършва след края на падането на листата. Листата се изгарят само ако дървото е било много болно тази година. Ако дървото е здраво или болестта е била предотвратена на ранен етап, тогава събраните листа могат да се поставят в купчина компост. Периодът на узряване на компоста е 2-3 години. Температурата в компостната купчина е висока, около 50°. Гъбичните спори умират до узряването на компоста. Ако сте решили да използвате паднали листа, добре е да са третирани с фунгициди.

Още: Засадете тези зеленчуци под ябълката и реколтата им ще бъде по-богата от всякога

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com