При цъфтеж: с какво трябва да се пръскат доматите?

4995
При цъфтеж: с какво трябва да се пръскат доматите?
Снимка: iStock

По време на цъфтежа доматите се нуждаят от фосфор, за да подобрят образуването на „завръзи“ (начално формирани плодове), и калий за добър растеж на плодовете. Оптималната грижа за доматите в този интервал от време е ключът към получаването на изобилна реколта. Знаете ли с какво да пръскате и подхранвате доматите в този важен момент? Въобще, от какво се нуждаят доматите по време на цъфтежа?

За да предотвратите окапването на завръзите, се препоръчва да използвате следните препарати.

Разтвор на йод. Разредете няколко капки йод в 1 литър вода и разбъркайте добре. Пръскайте растенията на всеки 7-10 дни. Това помага за укрепване на стъблата и подобряване на цъфтежа.

Разтвор на бор. Разредете 5 г борна киселина в 10 литра вода. Пръскайте доматите веднъж на две седмици. Борът не само насърчава нормалното развитие на флоралните органи, но и повишава устойчивостта на растенията към болести.

За да се осигури подхранването на растенията и да се стимулира образуването на плодове, е важно редовното торене. С какво да торите доматите, когато започнат да цъфтят?

По време на цъфтежа доматите се нуждаят от фосфор, за да подобрят образуването на плодове, и калий за добрия им растеж. Също органични торове - използвайте хумус или компост, които съдържат много полезни микроелементи. Поставете органичен тор близо до корените на доматите и внимателно разрохкайте почвата.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Минерални торове – използвайте специализирани торове за домати, богати на фосфор и калий. Следвайте указанията на опаковката за правилна дозировка и употреба.

Режим на поливане по време на цъфтежа – важно е редовното и умерено поливане, за да се осигури достатъчно влага на растенията. Обаче не прекалявайте, за да избегнете гниене на корените. Поливайте доматите, когато горният слой на почвата леко изсъхне. Използвайте хладка вода, за да избегнете температурни промени и стрес за растенията.

Не забравяйте, че грижата за вашите домати по време на цъфтежа е ключова стъпка в отглеждането им. Редовното пръскане, торене и правилното поливане ще ви помогнат да постигнете отлични резултати и да се насладите на обилна реколта до последните дни на лятото.

По време на периода на цъфтеж на доматите за получаване на добри завръзи е необходимо да се извърши също и листно подхранване, което да осигури на растението всички необходими компоненти за добра реколта. Листното подхранване се прилага чрез пръскане на листата, стъблата и почвата около растението. Този метод на торене помага за получаване на най-добри резултати от реколтата. За тази цел се използват следните препарати.

Борната киселина е високоефективен тор за листно подхранване. Той ефективно влияе върху метаболитните процеси на доматите и помага дори когато изобщо не се образуват завръзи. Както вече уточнихме, разтворът се приготвя по следния начин - 5 г киселина се разтварят в 10 литра топла вода. Защо топла? Просто, защото борната киселина не се разтваря добре в студена вода.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

За да предотвратите окапването на завръзи, използвайте йод с мляко. Важно е млякото да е с ниско съдържание на мазнини, не повече от 2,5%. В противен случай такова пръскане ще причини повече вреда, тъй като мазното мляко ще образува плака върху доматите, което ще попречи на фотосинтезата. За да приготвите разтвор за 0 литра вода, използвайте 1 литър мляко и 5 капки йод. Трябва да се внимава с йода, защото ако количеството е по-голямо, са възможни изгаряния по растението.

Можете да използвате всички видове стимулатори на завръзите от магазина, които осигуряват образуването на плодове при всяко време и даже при липса на насекоми.

Ако следвате тези препоръки за грижи към доматите по време на цъфтежа, можете да осигурите на растенията необходимите хранителни вещества и да създадете оптимални условия за образуване на здрави и силни плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com