При засаждане на пипер на открито - не допускайте тези грешки

47145
При засаждане на пипер на открито - не допускайте тези грешки
Снимка: iStock

Не забравяйте, че пиперът е много топлолюбиво растение, което реагира изключително на топлина, така че не трябва да бързате да го засаждате „бързо“. Индикаторът на термометъра, трябва да не пада под 20 градуса. Ако се осмелите да засадите разсад по-рано, бъдете подготвени за факта, че те ще имат забавяне в развитието. Ранното засаждане е възможно само под филм или в оранжерия.

Пиперът категорично не понася сянка, така че изборът на местоположението на растението е много важна задача. Ако забележите, че растението е значително разтегнато, става крехко и често клони към земята - това са първите признаци на липса на осветление. Освен това трябва да се очаква малък брой плодове.

Засаждането на разсад в открит терен е много отговорна задача, тъй като много зависи от това. Опитайте се стриктно да следвате схемата на засаждане, тъй като това има благоприятен ефект върху качеството на реколтата. Между засаждането трябва да се спазва разстояние от 25-30 см, но разстоянието между редовете трябва да бъде два пъти по-голямо, тогава ще бъдат добре осветени от всички страни. Също така трябва внимателно да третирате кореновата система на растението. Коренът не е твърде дълбок, така че правилното прилягане е от особено значение.

НЕ засаждайте тези растения до ЧУШКИТЕ, ако искате да имате богата реколта

Грешки при пресаждането на разсад в открита земя

Фактът, че трябва да следвате схемата на засаждане и да разберете благоприятния момент, е много важен, но нараненият корен никога няма да ви зарадва с изобилна реколта. За да се избегнат тъжни последици, трябва да се използва методът на трансбордиране по време на засаждането, така че цялата земна топка от чаша разсад трябва да бъде в дупка на открито. Това е единственият начин да бъдете успешни.

Грешки при поливане

Пиперът е влаголюбиво растение, но в същото време не понася излишната влага. Не забравяйте да поливате често, но не прекалено обилно, за да овлажнявате и да не наводнявате. За пипера най-добрият вариант би бил капковото напояване.

Животни, които могат да увредят чушките в градината: Как да ги предпазите?

Щети при разрохкването на почвата

Разрохкването на почвата е наистина много важен момент в периода на растеж на всяко растение и пиперът не е изключение. Стабилният и редовен поток от свеж въздух осигурява само разхлабване, така че тази процедура не може да бъде пренебрегната. Но не забравяйте, че всичко, което е много, не е здравословно!

Кореновата система на пипера е разположена повърхностно, следователно, с интензивно разхлабване, организирате въздушния поток, но в същото време увреждате корена, което в крайна сметка ще доведе до смъртта на растението. Трябва да разхлабите земята, особено два пъти седмично, но без да навлизате твърде дълбоко. Най-добрата алтернатива би била мулчирането, което ще предпази растението от плевели, ще съхрани влагата и в този случай разхлабването ще стане без значение.

Липса на тор

Чушките трябва да се подхранват редовно и качествено, тъй като растението се нуждае не само от богата почва, но и от системно хранене с полезни вещества, така че ако пренебрегнете подхранването, това е една от основните причини за ниския добив. Не забравяйте, че през сезона трябва да оплодите пипера поне два пъти - това е 14 дни след засаждането и две седмици след първото торене. Може да се тори както органично, така и минерално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com