Признаци, които издават, че краставиците ви се развалят и как да ги съхраняваме

2864
Признаци, които издават, че краставиците ви се развалят и как да ги съхраняваме
Снимка: iStock

Краставиците са една от любимите ни летни култури. Със своята освежаваща и сочна текстура, тя представлява идеалната закуска или допълнение към основните ястия. Освен това, краставицата е ниско калорична, което я прави идеален избор за хората, които следят своето тегло.

Значението на правилния избор и съхранение

Но как да знаем дали краставицата, която избираме, е свежа и пълна с полезни вещества? На първо място, трябва да обърнем внимание на цвета й. Качествената краставица е тъмнозелена или дори изумрудено зелена, без жълти петна и лъщене на повърхността. Избягвайте зеленчуци с натъртвания, пукнатини или други дефекти.

Ако искате да подмладите краставиците, направете ТОВА

Най-добрите краставици са средни по размер и имат свежи, без дефекти дръжки. Големите дръжки позволяват по-дълъг период на съхранение след откъсване от растението.

Полезни свойства за организма

Краставицата не само е известна със своята хидратираща способност, но и с множеството полезни вещества, които съдържа. Този зеленчук е богат на калий и фибри, които подпомагат работата на бъбреците и имат диуретичен ефект.

Ензимите, съдържащи се в краставицата, съдействат за по-добро усвояване на протеините и витамините от група В. Освен това, този вкусен зеленчук стимулира апетита и допринася за образуването на солна киселина в стомаха.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Краставицата е не само полезна за вътрешния организъм, но и за кожата. Стягащите й свойства и способността й да почиства порите я правят чест избор за козметични процедури. Тя също е изключително полезна при намаляване на подпухналостта на очите и успокояване при слънчево изгаряне.

Съхранение на краставиците

За да запазим краставицата свежа и сочна за по-дълго време, е важно да я съхраняваме правилно. Въпреки че тя съдържа много вода, трябва да избягваме плътно затворени найлонови торби, тъй като това може да доведе до бързо разваляне.

Полейте краставиците само 1 път с това и вижте какво ще се случи

Краставицата може да се съхранява в прохладно място извън хладилника, като килер или изба, където може да пребъде до 2-3 седмици. В хладилника тя може да се съхрани до 7 дни, но е важно да я държим далеч от вентилатора или фризера.

Препоръчително е да опаковаме всяка краставица в индивидуална хартиена кърпа и да я поставим в контейнер. Този метод помага да запазим свежестта й и да предотвратим пренасянето на миризми на други храни.

Съхранението на краставицата е от решаващо значение за запазването на вкуса и полезните ѝ качества. Ако следвате тези съветите ще можете да се насладите на свежи и хрупкави краставици за дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com