Сиво гниене по доматите - ето как да се избавим от него

9415
Сиво гниене по доматите - ето как да се избавим от него
Снимка: iStock

Източници на инфекция:

- склероции в субстрата, при поникването, на които се образува мицел, върху който се образуват аскоспори или конидии, които са източник на първичната инфекция;

- растителни остатъци.

Оптимални условия за инфекция от сиво гниене по доматите

Патогенът е повсеместен. Прониква в растението през рани. Патогенът предпочита влажни и топли места. При отглеждане на растения в заразен субстрат с повишено ниво на азотни торове и ниска производствена култура се развива най-опасната прикорнева стъблена форма на сиво гниене. По-често доматените растения страдат от сиво гниене от фазата на плододаване, когато имунитетът на растението отслабва и много щети се образуват по стъблата от разкъсани листа и съцветия. Патогенът предпочита сортове с високо съдържание на захар, така че вкусните и сочни плодове са по-засегнати.

7 добри причини да започнете да ядете домати всеки ден

Младите растения показват устойчивост на сиво гниене.

Проява в оранжерийни условия

Най-много страдат стъблата, които са наранени при грижи за растенията. При влажно време патогенът засяга и върховете на леторастите, листата, съцветията и плодовете. Засягат се растителни възли, където се образуват сиво-кафяви петна с характерен сив налеп. Вътре в стъблото се развива некроза на съдове и кора.

Това води до образуването на относително малка площ, през която не навлиза вода, което води до увяхване на растението. При дъждовно време цветята и плодовете са повредени, върху които петната са заоблени. Плодовете се засягат още зелени в областта на дръжката (където има много микропукнатини) или в областта на цветния белег (където остават стълбчето на плодника и цветното венче).

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Мерки за контрол:

Колкото по-рано фермерът открие засегнатите растения, толкова по-успешно ще бъде лечението. Първата задължителна стъпка е визуална проверка на плодовете в оранжерията или на храстите на открито. Всички домати, засегнати от гъбичките, трябва да бъдат събрани и унищожени (за предпочитане изгорени, така че микроорганизмите да не могат да се разпространят по-нататък). След това можете да пристъпите към третиране на самите растения със специални препарати.

Важно е да се има предвид: съвременните агрономи предлагат голям брой продукти, от които се страхува сивото гниене върху доматите, но лекарствата ще работят само ако се прилагат навреме. Ето защо си струва да обърнете специално внимание на превантивните мерки и редовно да проверявате храстите за появата на подозрителни симптоми. При всяко подозрение за появата на гъбички е по-добре да се проведе превантивно лечение.

Биохимичните методи за борба със сивото гниене на доматите включват използването на различни лекарства. Изборът на конкретен зависи от предпочитанията на агронома и състоянието, в което се намират увредените растения. Важно е използваният агент да е от типа фунгицид, в който случай той ще може да победи гъбичките и да се отърве от болестта веднъж завинаги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com