Студът няма да съсипе хортензията, ако направите това

10238
Студът няма да съсипе хортензията, ако направите това
Снимка: iStock/Guliver

Студът е пагубен за всички растения, включително и за красивата хортензия. Но за да презимува цветето успешно, необходимо е още есента да се извършат някои процедури, включващи подрязване, подхранване и покриване при необходимост.

Подготовка на хортензията за зимата

Строго погледнато, тя не изисква задължително подрязване за зимата. Много градинари спокойно отлагат тази процедура до пролетта, когато ще бъде възможно да се определи как издънките са презимували. По-добре е да започнете да премахвате излишните издънки през есента. Просто трябва да запомните, че схемите за подрязване на хортензиите се различават в зависимост от техния сорт, въпреки че винаги можете да добавите елементи на творчество към този процес.

Hydrangea paniculata и дървесните хортензии се различават по това, че цветята им се появяват на издънките на текущата година. Храстите, теоретично, могат да бъдат подрязани до пън, оставяйки само 2-3 чифта пъпки. По този начин често се коригират непривлекателно оформените хортензии или се подмладяват старите. Ако вашите храсти не са много гъсти, тогава просто скъсете издънките с 1/3-1/5 от дължината, за да увеличите тяхното разклоняване през следващата година. Също през есента всички избледнели съцветия се отрязват.

Хортензията ще цъфти до падането на сланата, ако я полеете с това

Подготовката на хортензии за зимата трябва да включва торене, така че през есента те прилагат торове, които са подходящи по състав. Какво означава "подходящи"? Това са торове, които съдържат всички необходими съединения за завършване на важни метаболитни процеси, образуване на пъпки, ускоряване на растежа и повишаване на устойчивостта на стрес. Те трябва да съдържат минимум азот, но също така в състава им трябва да влизат много от основните „есенни“ елементи - фосфор и калий.

Желателно хранителният комплекс да включва и други мезо- и микроелементи, отговорни за устойчивостта на замръзване на растенията:

  • силиций;
  • магнезий;
  • калций;
  • цинк;
  • молибден;
  • мед; 

Торенето се извършва в края на цъфтежа или веднага след него, но докато почвата все още не е имала време да се охлади и замръзне. След него хортензиите трябва да се поливат, ако няма валежи и не се очакват.

За хортензиите е по-важно да се осигури защита на кореновата система. Това може да стане чрез мулчиране на кръговете на ствола на храста със слой от торф, хумус, дървени стърготини или добър лист и иглолистна постеля с дебелина 8-15 см. Просто не покривайте силно кореновата зона на издънките с мулч (с изключение на борови иглички и дъбови листа). По време на периоди на продължително размразяване с дъжд или мокър сняг, кората на издънките може да се затопли. По-добре е да оставите малка „фуния“ около клоните, която по-късно да напълните със сняг. При необходимост цветето може да се покрие - това важи най-вече за едролистните хортензии.

Още: Хортензията ще цъфти по-пищно от всякога, ако я полеете с това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com