Тези растения се чувстват прекрасно на северния ми прозорец

7091
Тези растения се чувстват прекрасно на северния ми прозорец
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Ако прозорците гледат на север, не всички стайни растения ще го харесат. Те ще пропуснат слънцето и светлината, поради което ще започнат да изсъхват и ще откажат да цъфтят.

Можете да разрешите проблема с помощта на специални лампи. Но има цветя, които се справят чудесно при условия на слаба светлина. А за някои северните прозорци са дори за предпочитане, тъй като тези зелени пространства не обичат много пряка слънчева светлина.

1.       Здравец

Цъфти добре на северните прозорци. Най-важното е, че здравецът да не се съревновава на перваза на прозореца с други растения. В този случай той често се простира нагоре и не иска да образува пъпки.

Кои цветя можем да отглеждаме на западен прозорец

2.       Папрати

Maidenhair, Asplenium, Polypodium, Nephrolepis, Platycerium, Pteris и други папрати много обичат сянката. Чувстват се страхотно и растат великолепно както на прозорците със северно изложение, така и в задната част на стаите, споделят експертите.

3.       Аспидистра

Този жител от субтропичните гори предпочита влажността, лесен за грижи и устойчив на сянка. Ако искате растение, което е лесно за грижа и расте бързо, аспидистра е един от най-добрите варианти.

4.       Традесканция

Тя е непретенциозна, расте еднакво добре в светли и тъмни помещения. При липса на светлина обаче листата ѝ губят декоративния си ефект. Растението не понася пряка слънчева светлина, така че северните прозорци ще бъдат добро място за нея.

5.       Сенполия

Тя е узамбарската теменужка. От пролетта до есента изисква ярко, разсеяно осветление, а през зимата пряка слънчева светлина. Сенполиите цъфтят много ефективно, северните, източните и западните прозорци са оптимални за цъфтежа на теменужките.

Ако в апартамента има малко светлина, това не е причина да се откажете от стайни растения. Тъмните ъгли, които не получават достатъчно слънчева светлина и са празни, могат лесно да бъдат съживени със зеленина, която обича сянка.

Трябва ли да се подхранват цветята през зимата

Зимното торене на растения  се счита за нередно, но има някои случаи, когато това е необходимо. Има много растения, които ще се в...

Кои цветя можем да отглеждаме на източен прозорец

Въпреки липсата на светлина, тези растения ще растат здрави и буйни. Някои от тях не се нуждаят от много поливане и като цяло са доста невзискателни.

6.       Сансевиерия

Най-вече това растение е известно като Свекървн език. Според изследвания на НАСА, това е едно от най-добрите стайни растения за пречистване на въздуха. За да може сансевиерията да расте интензивно, тя трябва да бъде поставена на тъмно място, където пряката слънчева светлина не попада. Колкото по-малко светлина, толкова по-добре. През нощта растението произвежда повече кислород от повечето растения. Идеално е за кухня или спалня. Освен това е изключително непретенциозно и може да расте пищно без много грижи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com