Тънкостите, които трябва да знаем при отглеждане на стайна теменужка

64387
Тънкостите, които трябва да знаем при отглеждане на стайна теменужка
Снимка: iStock

Теменужките са компактни и впечатляващи стайни растения, които произвеждат гроздове от подобни на бижу цветове през цялата година.

Те имат жизнена необходимост от наличието на много ярка светлина и трябва да се разполагат на около 30 см от прозореца. Уверете се обаче, че те не са на директна слънчева светлина, тъй като това ще изгори листата им - мястото, обърнато на север или изток, може да бъде идеално. Теменужките се нуждаят от топлина (не по-малко от 15°C) и страдат от наличието на течение. Те също се нуждаят от влажност – поставете върху чинийка с влажни камъчета или поставете в стая, която получава много влага, като баня или кухня.

Поливане на африканска теменужка

Как да накарате теменужката да цъфти обилно

Видовото разнообразие на цъфтеж на теменужката привлича производителите на цветя, особено след като това растение е възможно най-непрет...

Засадете теменужките в малка саксия с дренажни отвори на дъното или в специализиран компост за теменужки. Пресадете в средна по големина саксия, след като кореновата топка започне да нараства. Прекалено големия съд ще предизвика засилен растеж на листата за сметка на цветята. Теменужките се чувстват най-удобно в саксия, която е около една трета от диаметъра на листата им.

Поливайте само когато горните 2-3 см компост са изсъхнали. Избягвайте да пръскате вода по листата при поливане – използвайте малка лейка и бъдете много внимателни или още по-добре, поливайте растението отдолу, като поставяте саксията в съд или чинийка за половин час. Използвайте хладка вода и изчакайте излишното количество вода да се отцеди след това.

Подхранвайте веднъж месечно със слаба храна с високо съдържание на поташ през пролетта и лятото, за да насърчите цъфтенето. Премахвайте незабавно изсъхналите и увехнали цветове.

Не мокрете листата на вашата теменужка - докато тя се нуждае от влажност, мокрите листа ще причинят проблеми. По-добре е да поставите растението си във влажна стая или да го поставите върху чинийка с влажни камъчета.

Използвайте мека четка, за да почистите компост или прах, ако е необходимо.

10 красиви стайни растения, които привличат щастие в дома

Според древното китайско учение Фън Шуй, живите растения влияят на човешката енергия, създават хармонична атмосфера и благоприятен микр...

Най-лесният начин за размножаване на теменужката е като се използват листни резници през пролетта – или в малки, индивидуални саксии, или в тава за семена.

Отстранете зряло листо от растението с прикрепено стъбло към него. С нож срежете дръжката под ъгъл от 45°.

Направете дупка в компоста с нож или молив и поставете дръжката на листата така, че основата на самия лист само да докосва компоста.

Поливайте в кладенче, оставяйки ненужната вода да се отцеди. Покрийте с прозрачен найлонов плик и поставете на топло, светло място, далеч от пряка слънчева светлина.

След около месец трябва да видите малки нови растения в основата на листа. Отстранете плика и когато растенията станат малко по-големи, засадете ги в отделни малки саксии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Какво е важно да направите в градината през месец май

Защо доматите се напукват - как да решите пробема

НЕ засаждайте тези растения до краставиците

Растенията, които е по-добре да НЕ засаждате в градината си - те изтощават почвата само за 1 година

Без химия: Тези 2 съставки ще ви избавят от мравките в градината

Трябва ли доматите да се засаждат на различно място всяка година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com