За по-богата реколта: Ето кои овошки се подрязват през март

1041
За по-богата реколта: Ето кои овошки се подрязват през март
Снимка: iStock

Овошките трябва да се подрязват в началото на пролетта, за да дадат добра реколта. Март е най-доброто време за грижа за градинските култури. Градинарите препоръчват резитба преди образуването на пъпки.

Резитба на овошките - какво е важно да знаете

Дърветата трябва да се подрязват по редица причини - формирането на естетически привлекателна корона, подобряването на плододаването, повишаването на устойчивостта на замръзване на растенията и контрола на растежа.

Важо е инструментите за резитба трябва да са остри и дезинфекцирани. Младите дръвчета не се нуждаят от голяма резитба през първите три години. Важно е само да се отстранят повредените и болни издънки. При другите дървета внимавайте да не унищожите пъпките.

Задължително торене на овошките през пролетта - ето какво трябва да знаете за него

Подрязване на ябълково дърво

Ябълковото дърво се подрязва през пролетта за първи път след засаждането. Ако има странични издънки, отрежете до една четвърт от цялата дължина. Ако няма такива, тогава подрязването трябва да се извърши следващата пролет. при възрастните дървета трябва да се премахнат замръзналите издънки.

Резитба на круши

Клоните на крушата трябва да се режат до страничния растеж, което предотвратява образуването на прекомерен брой извивки. Още през втората година на растеж растението се формира на нива от няколко ветрилообразни скелетни клона, разположени по-ниско от централния ствол на растението.

Подрязване на череши

Не се препоръчва да се реже черешовата корона, по-добре е да се изтъни. Тя се формира чрез скъсяване на силни клони до пъпка, която расте навън. След една година тези издънки, растящи в областта на ствола, трябва да бъдат премахнати, а скелетните клони да се отрежат до силна пъпка. В бъдеще е необходимо да изтъните короната на черешата и да премахнете сухите и болни клони.

Резитба на сливата

След засаждането отрежете ствола, така че дървото да е добре оформено. За следващата година конкурентните клони трябва да бъдат отрязани. Всички издънки, които ще задушат короната, трябва да се изрежат на пръстен и да се отстранят измръзналите и повредени клони. Когато дървото е на 4 години може да се отстранят излишните клони.

Подрязване на праскова

Короната на дървото трябва да има нисък ствол и форма на купа. След засаждането прасковата трябва да се отреже на 20 сантиметра над мястото на присаждане. Старите клони могат да бъдат премахнати. При първата пролетна резитба съкратете издънките на три пъпки. След това трябва да отрежете клони, които не дават плодове до 20 сантиметра.

Подрязване на кайсия

Централният клон трябва да бъде отрязан до 75 сантиметра.След една година чифт скелетни клони трябва да бъдат отрязани на 20 сантиметра, а централния клон трябва да бъде намален, така че да се издига над страничните клони с 15 сантиметра.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com