Засадете тези цветя и билки при доматите, за да се радвате на страхотна реколта

5156
Засадете тези цветя и билки при доматите, за да се радвате на страхотна реколта
Снимка: iStock

Отглеждането на домати в собствената ви градина е много лесно. Но въпросът е какво да засадите до доматите, за да се радвате на богата реколта? Влияние могат да окажат не само други зеленчуци, но и растения като цветя или билки. Обърнете специално внимание на това, когато планирате градината си.

Знаейки кои зеленчуци формират взаимоотношения помежду си, ще можете да планирате градината си по подходящ начин. В резултат на това ще можем да подредим разсадите така, че те да имат полза само един от друг. Това ще доведе до получаване на повече и по-качествени култури.

Какво да засадим заедно с доматите?

Добра идея е да засадите кадифен лист до доматите. Това декоративно растение има силен и специфичен аромат, така че ще действа като възпиращ фактор за вредителите. Това цвете ще ви помогне да се отървете от нематодите и оранжерийната белокрилка от зоната на отглеждане.

Добри съседи: Кои растения да засадите едно до друго, за да осигурите по-богата реколта

Нещо повече, кадифеният лист, засаден до доматите, може да привлече жужащи насекоми. Техните ларви са хищни и по този начин се хранят с пчелите. Следователно тези ларви могат да предпазят разсада от вредители. Същият ефект ще се постигне и с:

- метличина
- Космос
- златни пръчици
- астри
- рудбекия

Положителен ефект ще забележите и при засаждането на определени билки в компанията на зеленчуците. До доматите засадете:

- мащерка
- чубрица
- градински чай
- босилек
- риган

Съседството на тези растения ще подобри растежа на младите разсади. По време на плододаването те ще придадат на реколтата уникален вкус.

Добро съседство за доматите ще бъде ментата. Нейният характерен аромат ще отблъсне мравките, земните бълхи и мишките. Растението ще има положителен ефект върху устойчивостта на културата към нападения от вредители и болести. Както и при другите билки, ментата ще придаде специфичен аромат на плодовете.

Доматите дори могат да се възползват от близостта на копривата, която се смята за плевел. Тя ще отклони паразитите от разсада. Нещо повече, копривата може да подобри вкуса на културата и да я запази свежа за по-дълго време.

Растенията, които е хубаво да засаждате в близост едно до друго, защото си помагат!

Какво да засадим до доматите?

Препоръчително е да изберете да засадите други зеленчуци до доматите, когато разполагате с малко място за култури в градината си. Така ще се използва максимално наличното пространство и ще се подобрят добивите. Разберете кои зеленчуци е най-добре да се засаждат до домати.

Добре ще се отрази засаждането на лук и чесън до доматите. Тези зеленчуци отделят вещества, които намаляват риска от гъбични заболявания по доматите. Освен това те ще отблъснат вредителите, които унищожават реколтата, като акари, пчелни оси, нематоди и паяжини. Съседството на репичките до доматите също ще има положителен ефект за избавяне от паяжинообразуващите акари.

Компанията на фасула ще донесе ползи и на разсада от домати. Това растение ще осигури азота, необходим за растежа и развитието на доматените храсти. Структурата на почвата може да бъде подобрена от близостта на моркови. Зеленчукът ще направи почвата по-пропусклива. Въпреки това доматите в съседство с морковите могат да забавят растежа им.

Ще забележите ползите от съседството, като засадите листни зеленчуци до доматите. Те включват

-    Маруля
-    Спанак
-    Киселец
-    зеле

Ще се изплати и засаждането на целина в близост до нашите храсти. Този зеленчук ще предпази доматите от картофена мана.

Какво да засадим с домати под пластмаса или в оранжерията?

Изборът на растения или зеленчуци, които да засадим заедно с доматите под покрив, не може да бъде случаен. В оранжерията или във фолиото има специфични условия, адаптирани към нуждите на доматите. Ето защо е необходимо да се спрем на зеленчуци, които не само ще са от полза за разсада, но и са сходни по изисквания.

Така например подобни изисквания имат чушките, които, подобно на доматите, виреят при умерени температури, добра слънчева светлина и често проветряване. В резултат на това субстратът под покритието ще се използва максимално, което ще доведе до пухкави и сочни чушки и домати.

Важно е обаче да се отбележи, че доматите и пиперът се нападат от едни и същи болести и вредители. Поради това е важно да им се осигури подходяща защита под формата на пръскания и торове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com