Добри съседи: Кои растения да засадите едно до друго, за да осигурите по-богата реколта

5502
Добри съседи: Кои растения да засадите едно до друго, за да осигурите по-богата реколта
Снимка: iStcok

Знаете ли, че правилното засаждане на растения може да допринесе за по-голямата им растежна продуктивност? Някои растения взаимодействат благоприятно едно с друго, подпомагайки си растежа и защитата срещу вредители. В този текст ще разгледаме някои полезни комбинации от растения, които ще ви помогнат да постигнете изобилна реколта в градината си.

Моркови и лук

Морковите и лукът са отличен екип при засаждането им заедно. Лукът съдържа алицин - вещество със силно фунгицидно и инсектицидно действие, което отблъсква вредителите. За най-добър растеж на морковите, засадете ги в близост до лука. Други подходящи съседи за морковите са боб, маруля, розмарин, грах, домати и репички. Избягвайте да ги засаждате близо до копър и магданоз, за да не се влияе отрицателно върху тях.

НИКОГА не засаждайте ТЕЗИ двойки растения в една и съща градина

Пипер

За добър растеж и развитие на пипера е важно да го засаждате с неговите подходящи съседи. Босилекът, спанакът, доматите и кориандърът са отлични съседи на пипера. От друга страна, трябва да избягвате засаждането му близо до фасул и да го отдалечите от него. Тези комбинации ще допринесат за оптималното развитие на вашите растения.

Картофи

Картофите могат да дадат отлична реколта, ако са засадени в близост до бобови култури, броколи, чесън, зеле, царевица, патладжан, маруля, репички, лук и грах. Обаче трябва да имате предвид, че не трябва да ги засаждате заедно с краставици, тиквички, пъпеши, домати и слънчогледи. Правилното съседство ще помогне за оптималния растеж и предотвратяването на болести и вредители.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

Домати

Засаждането на доматите до аспержи, моркови, краставици, боб, целина, репички, маруля, лук, магданоз, мащерка и спанак ще допринесе за тяхното по-добро развитие и по-сладък вкус. Въпреки това, избягвайте близостта им със зеле, картофи и царевица. За най-добри резултати, разпределете ги в различни лехи или градински ленти.

Фасул

Фасулът е отличен партньор за много растения. Той се отличава в съчетанието с броколи, царевица, зеле, моркови, карфиол, краставици, патладжан, грах, картофи, тиквички и други. Въпреки това, избягвайте да го засаждате близо до слънчоглед, лук, чесън и черен пипер, които не са съвместими.

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

Краставици

За краставици, избягвайте да ги засаждате близо до някои билки, подправки, пъпеши и картофи. Подходящи съседи за тях са боб, броколи, царевица, зеле, карфиол, слънчоглед, грах и други. Правилното им съседство ще спомогне за по-добри резултати и качество на плодовете.

Зеле

Зелето предпочита да бъде засадено в близост до боб, целина, лук, краставици, картофи, спанак, мащерка и градински чай. Въпреки това, трябва да избягвате засаждането му близо до ягоди, домати, карфиол и броколи. Тези комбинации ще помогнат за успешния растеж и предотвратяването на болести.

Единствено с МАЯ ще успеете да постигнете гигантска реколта от домати

Царевица, грах и тиква

Американските индианци са открили тайната на успешното отглеждане на царевица, грах и тиква в една леха. Грахът обогатява почвата с азот, докато тиквата предотвратява растежа на плевели. Тази комбинация осигурява чудесна и обилна реколта. Затова, ако желаете добри резултати, засадете царевицата, граха и тиквата заедно.

Съседството на растенията е важен фактор за постигане на успех в градинарството. Избирайки правилни комбинации, можете да съчетаете ползите от различни растения и да осигурите по-голяма реколта. Не забравяйте да разпределите растенията в градината си, за да оптимизирате условията за растеж и да предотвратите болести. Следвайки тези принципи, вашата градина ще процъфти и ще ви награди с изобилни плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Поливане на доматите - грешките, които ще ви оставят без реколта

Направете това и листата на картофите няма да пожълтяват

Защо и как опитните градинари използват мляко в градината

Грешките, заради които краставиците стават криви

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com