Засадете тези растения до спанака, за да се радвате на богата реколта

2341
Засадете тези растения до спанака, за да се радвате на богата реколта
Снимка: iStock

С настъпващата пролет, прекарваме все повече време в градината, за да я подготвим за засаждане на любимите ни плодове и зеленчуци. Несъмнено един от тях е спанака, много полезна и предпочитана от малки и големи храна. Но как да предпазим спанака от болести и вредители? Отговорът на този въпрос се крие в следващите редове.

Още: Как трябва да се разположат доматите, за богата реколта

Съпътстващото засаждане, известно също като междукултурно засаждане, е метод на засаждане, който цели да използва съпътстващи растения за взаимна полза на културите. Вземете за пример съпътстващото засаждане на спанак. В този случай градинарите трябва да включат съпътстващи растения за спанака, които да го подпомогнат, било то чрез отблъскване на вредители, потискане на плевели или подобряване на качеството на почвата.

Причини за съпътстващо засаждане на спанак

Съпътстващото засаждане като цяло носи много ползи за градината. То не само може да отблъсква вредители, но и да привлича полезни насекоми, които опрашват растенията. Съпътстващите растения могат да помогнат на други култури, както в класическото засаждане на "Трите сестри", състоящо се от тиква, фасул и царевица. В този случай царевицата предоставя опора за фасула; фасулът обогатява с азот почвата и големите листа на тиквата пазят сянка и защитават корените на всички от силните лъчи на слънцето.

В случая със съпътстващите растения за спанак, градинарят трябва да помисли за нуждите на растението спанак. Спанакът е култура за хладен сезон, която трябва да бъде засята рано. Той има дълбок корен, не е особено висок, не се нуждае от опора и предпочита влажна, богата на азот почва. Ръчното плевене или обработка на плевелите около спанака може да увреди корените, така че забавянето на плевелите е задължително.

Съпътстващи растения за спанак

Спанакът също расте бързо, така че при избора на съпътстващи растения, комбинирайте с по-бавно узряващи култури като домати и пипер. По този начин, когато бързо растящият спанак бъде прибран, късно узряващите растения ще имат място за развитие. Бобът и грахът са чудесни съпътстващи растения за спанак. Не само че бобовите растения фиксират азот в почвата, но тези по-високи съпътстващи растения помагат да пазят сянка на спанака, по този начин го предпазват от избледняване.

Други съпътстващи култури за спанак са:

  • зеле
  • карфиол
  • манголд
  • лук
  • ягоди
  • Съпътстващи цветя за спанак

    Растения със силни аромати и ярки цветове бъркат вредителите и привличат полезни насекоми. Изборът на цъфтящи растения, които не само добавят красота, но и привличат полезни насекоми, е един от принципите на Интегрираното управление на вредителите (ИУВ). ИУВ намалява или елиминира необходимостта от използване на химия в градината. Доказателства показват, че засаждането на невен като съпътстващо растение в зеленчуковата градина помага за контрола на кръглите червей. Tagetes patula или френският невен е най-подходящ за защита от няколко вида кръгли червей.

    Едногодишните цветя като цяло са добър избор за използване като съпътстващи растения, тъй като могат да бъдат премествани из градината от година на година, точно както премествате или завъртате културите.

    Още: Лесен експеримент за измерване рН на почвата

    Циниите също са отлични съпътстващи растения, които могат да осигурят сянка за спанака и може да отблъскват хищни вредители.

    Градинският космос привлича множество полезни насекоми, които се хранят с вредители. Тяхната по-висока височина също ще помогне да пазят сянка на спанака от парещото слънце.

    Засадете едно или комбинация от няколко подходящи растения до спанака. Така ще си гарантирате богата реколта и ще предпазите растението от болести и нежелани вредители.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

    Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

    Какви са подходящите температури за засяване на домати?

    Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

    Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

    Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

    Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

    Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

    Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

    Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com