Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

51897
Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни
Снимка: iStock

Ако разсадът от домати не се вкоренява добре след засаждане в градината, не очаквайте богата реколта. Този резултат често се дължи на грешки с разсада, допуснати по време на засаждането. 

Основните грешки при засаждане на разсад от домати

Много градинари допускат една голяма грешка  - пренебрегване на такава процедура като закаляване.

Второ, много градинари забравят, че трябва да полеят разсада един ден преди засаждането. В резултат на това кореновата система страда по време на засаждането.

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

В случая е важно не само поливането на разсада преди засаждане, но и поливането му при засаждане. Но не всеки градинар полива правилно разсада при засаждане. Необходимо е да се поливат не само растенията след засаждане, но и дупките непосредствено преди засаждането.

Четвъртата грешка е засаждането в студена почва. Почвата трябва да се затопли до +15-18 градуса, температурата на въздуха трябва да бъде +19-22 градуса, когато засаждате доматения разсад в градината. Също така е важно да се знае, че той не трябва да се засажда в горещо време.

Освен това разсадът не трябва да се засажда в неплодородна почва. Необходимо е да се приложи тор при изкопаване на почвата или в дупките при засаждане.

Колко често да се поливат доматите?

Това трябва да се прави рядко, но обилно; честото поливане в малки дози влияе негативно на растежа и развитието на растенията, особено в първия период след засаждането. При прекомерно поливане температурата на почвата намалява, относителната влажност се повишава до 80-100%, което влошава опрашването на цветовете и образуването на плодове.

Понякога може да се наблюдава масово опадане на цветовете и забавяне на растежа на растенията. Кореновата система на доматите е добре развита - състои се от основен корен и неговите разклонения. Корените поникват на дълбочина около 40 см, а в при условията на неплодородна, но рохкава почва могат да проникнат до 100 см, в търсене на вода и хранителни вещества. В диаметър разклоненията на доматените корени могат да достигнат до 150 см. Доматените корени имат висока всмукателна способност. Ако поливате веднъж или два пъти седмично, в този случай почвата ще абсорбира достатъчно влага. 

Доматените насаждения растат с един прав основен корен, за да увеличи максимално усвояването на вода и хранителни вещества от почвата, кореновата система развива и негови разклонения. При условие, че няма препятствия, главният корен ще проникне право надолу в земята като стрела.

Поливането на домати се извършва само в корена или по протежение на браздите, като се избягва попадането на вода върху стъблото, листата и плодовете, за да не се повишава влажността, което допринася за развитието на гъбични заболявания и причинява изгаряния на листата. Капчици вода, останали върху листата, привличат слънчевите лъчи, нараняват листата и спорите от късна болест моментално покълват в тях.

Поливане на доматите - кога и как се прави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com