Защо капят листата на дървото на живота?

8483
Защо капят листата на дървото на живота?
Снимка: iStock

Дървото на живота е много интересно декоративно растение от рода на сукулентните растения.  Всеки, който казва, че няма никакви трудности при отглеждането на растението дървота на живота, вероятно лъже, защото винаги има определени нюанси, както при всяко друго растение. Случва се да капят листата му. Причините за това явление могат да бъдат открити по различни начини.

Нарушен режим на поливане на растението

Неправилното поливане е една от най-честите причини, поради които листата на растението пожълтяват и падат. Освен това ситуацията може да се влоши както поради липса на влага, така и поради нейния излишък. Недостатъчното или ненавременно поливане не е толкова опасно, тъй като частично пожълтелите и паднали листа са най-лошото нещо, което може да му се случи. Сравнително лесно се възстановява чрез нормализиране на нивото на влага в почвата.

Лечебните свойства на дървото на живота

Но когато поливането е било прекомерно дълго време, то може да се превърне в един вид катализатор за гниене на корените. След като процесът започне, е много трудно да се спаси растението. Ако намесата е ненавременна или липсва, дървото на живота може да умре.

Неправилно избран съд или място

Понякога отговорът на въпроса защо листата на растението падат е възможно най-банален и се крие в избора на контейнер. Факт е, че това декоративно растение има повърхностна коренова система. Това означава, че трябва да има плитка и в същото време много просторна саксия, така че корените да се чувстват комфортно и да могат да осигурят хранителни вещества на надземната част на дебелото растение. Ако избраният съд е тесен и дълбок, което не е възможно, тогава листата падат.

Мястото също има значение за дървото на живота. Прекомерното излагане на пряка слънчева светлина, въпреки светлолюбивия характер на растението, е причината на цветето да му падат листата.

Отрицателни ефекти от температурата на въздуха

Не е добре на растението да му се сменя мястото „от студено към горещо“. Или обратното... Това е една от причините листата на растението да падат.

Избягвайте стреса върху растението и ако се случи такава ситуация, опитайте се да нормализирате температурния режим. Е, не забравяйте за периода на почивка през студения сезон. Препоръчително е да оставите растението да почива в хладно помещение при температура на въздуха до +15°C.

Дървото на Живота – символ на хармония и сила

Дървото на живота рядко се разболява, но ако някъде е направена грешка в грижите или има комплекс от дребни несъвършенства, тогава отделни екземпляри могат да се разболеят. Сред най-често срещаните заболявания са гниенето на корените и стъблата, както и сребърната плака. Как реагира дебелата жена? По листата се появяват петна, наситеността на цвета на листата се променя, сочността намалява и др.

Какво трябва да се направи? Всеки случай трябва да се разглежда отделно. Например сребърната плака теоретично може да изчезне сама. Основното нещо е да намалите поливането, така че почвата да изсъхне малко. Трябва постоянно да наблюдавате растението и динамиката на заболяването. В случай на гниене на стъблото и корените всичко е много по-сложно. Можете и трябва да опитате специализирани средства, но в повечето случаи трябва частично да премахнете корена и стъблото. Ако реагирате навреме, растението ще бъде спасено и възстановено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com