Защо падат цветовете на орхидеята – ето каква е най-честата причина

6792
Защо падат цветовете на орхидеята – ето каква е най-честата причина
Снимка: Hans Braxmeier / Pixabay

Орхидеята е сред най-красивите и разнообразни като видове стайни цветя, на които можем да се наслаждаваме в дома си, ако полагаме правилни грижи. Грешки в отглеждането на орхидеите може да доведат до опадване на цветовете им, при което ще имате саксии само с листа – неприятно, нали така? Въпреки че това е най-многобройното семейство растения с над 25 000 естествени вида и няколко стотин хиляди хибрид, от които у нас се сещат малко под 70 вида, част от които защитени, въпреки че е популярно цвете, отглеждано масово на всички континенти без Антрактида, макар че се предполага, че дори градинарите лаици има опит с него, то продължава да ни изненадва със своите тайни, а въпросите, свързани с грижата за орхидеята, са все по-често на дневен ред.

Повечето домакини, украсили дома си с нежните орхидеи, се сблъскват неминуемо  с окапването на цветовете на цветето. Защо падат цветовете на орхидеята, защо това може да е напълно нормално и очаквано и как с да се справим с проблема?

Защо падат цветовете на орхидеята?

Още: Каква саксия да изберете за орхидеята?

Ако любимата ви орхидея загуби цветовете си, това не е задължително да сочи проблем или заболяване на цветето, нито пък, че сте допуснали грешка при отглеждането му. Възможно е увяхването и окапването на цветовете да е просто част от жизнения цикъл на цветето, да е достигнало края на цикъла на цъфтеж, след който орхидеята е в период на почивка и е заета да отглежда само нови листа и корени, за да стане по-силна, по-здрава и естествено по-красива, когато отново разцъфти. Ако това е причината в саксията в дома ви да останат само листа, ако краят на жизнения цикъл е отговорът защо падат цветовете на орхидеята, не трябва да се притеснявате, нормален процес е. Възможно е обаче причините да са различни, да не са свързани с жизнения цикъл и да са начин цветето да ви подскаже, че страда, боледува или че се грижите неправилно за него.

Как да идентифицирате нормалното окапване на цветовете от сочещото проблем?

За да може да окажете помощ на красивата си орхидея, ако причината да загуби цветовете си не е естественият жизнен цикъл, трябва да може да разграничите двете състояния, а това не е винаги лесна задача.

Ако цветовете на орхидеята ви разцъфват, радват ви няколко месеца с красотата си, след което бавно увяхват и падат, няма за какво да се притеснявате. Най-често се наблюдава цъфтеж в края на есента, началото на зимата и началото на пролетта, докато през лятото се наблюдава период на почивка, през който активно нарастват листата на орхидеята. Ако цветето, красящо дома ви, следва този ритъм, то причина за безпокойство няма и жизненият цикъл на растението е отговорът на въпроса защо падат цветовете на орхидеята. Осигурете на орхидеята си време за тази почивка, подхранване и грижи, за да ви радва отново с цветовете си в края на есента. Нямате търпение да чакате чак до началото на зимата, за да се насладите отново на красотата на орхидеята? Може да насърчите цъфтежа и да го предизвикате и по-рано, ако преместите растението на хладно, за да помисли, че е дошла зимата. Не го правете твърде често обаче, все пак орхидеята ви се нуждае и от почивка.

Още: Направете това, ако искате сами да размножите орхидеята

Ако обаче окапят пъпките на орхидеята, преди да разцъфнат, както и цъфтежите много скоро, след като са ви омаяли и зарадвали с красотата си, то цветето ви страда и има проблем, за който трябва да се погрижите. Няма нужда да гадаете защо това се е случило и защо падат цветовете на орхидеята, тъй като причината почти винаги е рязка промяна на температурата или грешка в поливането. По-рядко причината е поставяне на фруктиера с ябълки или банани близо до цветето, които отделят отровния за него и водещ до увяхване и опадване на цветовете му етиленов газ. И в трите случая не изхвърляйте цветето, считайки го за погинало. То най-вероятно ще разцъфти отново на следващата година.

Кога да поливам ОРХИДЕЯТА: Полезни съвети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com