Зеленчуци и цветя, които да засадите през ЯНУАРИ

40039
Зеленчуци и цветя, които да засадите през ЯНУАРИ
Снимка: iStock

Януари месец не е сред най-активните за градинарите, но все пак има зеленчуци и цветя, които може да засадите и включите в своята градина. Имате нова възможност да засеете семена на закрито за следващата година.

За някои растения, включително тропически култури като люти чушки и патладжани, сеитбата още през януари означава, че е по-вероятно да получите добра реколта. Но трябва да се подготвите с малко търпение.

През януари има ниски нива на осветеност, а високите температури на закрито могат да доведат до слаб разсад. За да избегнете такъв проблем, почистите старателно всичко, което ще влезе в контакт със семена или разсад. Използвайте добър компост за семена без торф.

Зеленчуци и цветя, които да засадите през януари

Чили

Посейте 2-3 семена на тънко в малка отделна саксия, като използвате компост за семена. Покрийте до собствена дълбочина с вермикулит. Температурата, която е необходимо да поддържате, е 21-27 градуса, в идеалния случай в загрят пропагатор. Поникване 3-10 дни. Реколта може да очаквате от юли до октомври.

Основни дейности в овощната градина през януари

Босилек

Посейте босилек тънко върху повърхността на саксии или тави с компост от семена, покрийте с вермикулит. Температурата, която е необходимо да поддържате, е 15-25 градуса. В идеалния случай в загрят пропагатор. Покълването отнема 14-21 дни в зависимост от температурата. Реколта може да очаквате от май до октомври.

Мушкато

Засейте мушкатото на тънко в малки тави за семена, като използвате компост за семена плюс 10 процента песъчинки – едва заровете семената. Температурата, която е необходимо да поддържате, е 24 градуса, в идеалния случай в загрят пропагатор. Покълването отнема 3-12 дни. Може да очаквате да цъфти от юни до ноември.

Патладжани

Посейте 2-3 семена на тънко в малка отделна саксия, като използвате компост за семена. Покрийте до собствена дълбочина с вермикулит. Температурата, която е необходимо да поддържате, е 21-27 градуса. Поникване 3-10 дни. Реколта може да очаквате от юли до октомври.

Януари в градината: Ето какво може да свършите през този месец

Сладък грах

Засейте сладкия грах на дълбочина 6 cm в „тръби“ или 7 cm саксии, като използвате компост за семена плюс 10 процента песъчинки. Осигурете минимална температура от 12 градуса и съхранявайте в неотопляема оранжерия или студена рамка . Поокълване очаквайте след 10-14 дни. Цъфти от май до август.

Далия

Посейте 1-2 семена в клетки или малки саксии, като използвате компост за семена плюс 10 процента вермикулит. Поддържайте температура между 18-21 градуса. Покълването на семената отнема от 5 до 20 дни. Далията цъфти от юли до ноември.

Делфиниум

Посейте делфиниумите на тънко в тави с компост от семена плюс 10 процента вермикулит, едва покрити с вермикулит. Съхранявайте в хладилник за три седмици, след това поддържайте температури 15-21 градуса. Очаквайте покълване след 7-28 дни. Цъфти юни и юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com