3D възстановка на Царския дворец във Велики Преслав

79484

Филмът „Х век. Югът на Царския дворец във Велики Преслав" бе представен официално на 19 юли в Археологическия музей на втората българска столица. За изпълнението на филма са използвани компютърна 3D възстановка и дигитална визуализация – едни от първите в България за подобно представяне на археологически паметници, предаде Стандарт нюз.

Лентата се състои от две части – „Х век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" и „Покоите на владетеля", като първата получи своята премиера още в края на 2011 година, а втората бе реализирана през първата половина на 2013.

Иманяри посегнаха на крепостта "Баба Вида"

Иманяри са посегнали на средновековната крепост „Баба Вида", съобщи директорът на регионалния исторически музей Фионера Филипова....

Автор на модерното филмово произведение е дългогодишният археолог доц. д-р Стойчо Бонев от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките (БАН) – филиал Шумен, който вече тридесет и пет години участва в теренните разкопки и в научните проучвания на Симеоновата столица.

Организатори на представянето на филма, което премина при голям интерес, бяха Археологическият музей „Велики Преслав" и НАИМ при БАН – филиал Шумен. Специални гости бяха кметът на община Велики Преслав Александър Горчев, заместник-кметът по култура, просвета и образование в община Шумен Живка Тонева, директорът на общинското предприятия за туризъм „Мадарски конник" в Шумен Добромир Жеков.

"Акцентът във филма е поставен на южната част на Царския дворец във Велики Преслав, където е разположена личната резиденция на преславската владетелска династия", сподели доц. д-р Стойчо Бонев.

"Първата част от филма е създадена с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България", а втората част – с финансиране от фонд „Научни изследвания" при Министерството на науката, образованието и младежта. Зад филма стои близо 20-членен творчески екип, който включва компютърни специалисти, професионални актьори, преводачи на четирите основни европейски езика – английски, немски, френски и руски, звукозаписно „Студио Трима" и едно административно лице – счетоводител, за водене на солидната документация по проекта", обясни още той.

Откриха крепост на един от хълмовете в Търново

Неизползвана крепост, строена по времето на Руско-турската освободителна война, беше открита на един от хълмовете в Търново. Така нар...

Към филма се проявява голям зрителски интерес, както от български, така и от чуждестранни туристи. Той е тиражиран и се предлага на диск в Археологическия музей „Велики Преслав". По желание може да бъде прожектиран не само на групи, но и на индивидуални туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини