Американският посланик иска да покажем в САЩ новото тракийско съкровище

10166
Американският посланик иска да покажем в САЩ новото тракийско съкровище

Министър Вежди Рашидов прие днес в кабинета си посланика на САЩ Н.Пр. Марси Б. Рийс, съобщиха от министерството. Двамата изразиха искреното си задоволство от активното сътрудничество през последните години между Министерството на културата и посолството на САЩ в София.

„Работихме прекрасно с Вашия предшественик Н.Пр. Джеймс Уорлик, който проявяваше голям интерес към българската култура и оказа немалка подкрепа за възстановяване на културно-историческото ни наследство. Убеден съм, че така ще работим и с Вас!”, каза по време на срещата с посланик Марси Б.Рийс министър Вежди Рашидов. Той изрази признанието ни и за финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ за реставрацията на църквата „Св. Тодор” в Бобошево, датираща от 11 век, като припомни и за активното сътрудничество между двете страни в борбата с пиратството в интелектуалната сфера. Министър Рашидов разказа на посланик Марси Б. Рийс и за успешно реализираните с европейско финансиране през последните три години проекти на Министерство на културата, като специално акцентира върху новите музеи. Министър Вежди Рашидов запозна новия посланик на САЩ у нас и с 5-годишния ни рамков договор за сътрудничество с Лувъра, в рамките на който през пролетта на 2014 г. страната ни ще се представи с представителна изложба с тракийски съкровища във Франция, в която ще участват със свои експонати всички наши регионални музеи.

Откриха некропол на пътя на газопровода с Румъния

Огромен некропол беше открит при проучвания на терена, през който трябва да мине газопроводът България - Румъния. Ценната археологичес...

Министър Рашидов отбеляза също, че с оглед премахване на незаконния износ на културни ценности с произход от България, Министерството на културата и Посолството на САЩ в София предприеха действия за подписване на Меморандум за разбирателство между Правителството на САЩ и Правителството на Република България относно ограничения върху вноса на археологически ценности, църковни предмети и етноложки материали от Р. България. Към момента българската страна извършва съгласувателна процедура по документа и предстои внасянето му в Министерски съвет за одобрение и за упълномощаване на министъра на културата да го подпише от името на българското правителство.

В края на срещата министър Рашидов пожела успешен мандат на посланик Марси Б. Рийс, като същевременно подчерта, че отношенията между България и САЩ са една отлична основа, върху която всеки посланик би искал да работи и да надгражда. Той подари на Н.Пр. Марси Б. Рийс и много каталози и книги, посветени на уникалното ни културно-историческо наследство.

Посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Б. Рийс сподели, че познава Вежди Рашидов не само като политик, но и като голям творец. Тя подчерта, че по време на нейния мандат културата ще бъде един от приоритетите в дейността на Посолството на САЩ в София. Посланик Марси Б. Рийс посочи, че е силно впечатлена от успешно осъществените проекти на Министерството на културата. Тя отбеляза също, че с особен интерес следи и работата на българските археолози, които при проучванията си всеки сезон откриват смайващи тракийски съкровища, показвани впоследствие с изключителен успех на изложби в много страни по света. В тази връзка посланик Марси Б. Рийс изрази желание със съдействието на министър Рашидов в скоро време в САЩ да бъде показано и най-новото от тях - намереното само преди 2 месеца от екипа на проф. Диана Гергова в Омуртаговата могила край разградското село Свещари тракийско златно съкровище.

Редактор: Десислава Ушатова

Излагаме Свещарското съкровище в Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира Свещарското съкровище, което бе открито наскоро, като каза, че то ще бъде изложено в Лу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com