"Аутомобил индъстри": Все повече световните автомобилни компании инвестират в България

43092
"Аутомобил индъстри": Все повече световните автомобилни компании инвестират в България
Снимка: Getty Images / Guliver

За доставчиците и световните производители на оригинално оборудване страните от Югоизточна Европа са изгодни като места за производство, коментира „Аутомобил индъстри” (Германия). България също може да се причисли към тях.

С „Форд” в Крайова, Южна Румъния, и „Фиат” в Крагуевац, Сърбия, през последните години двама реномирани автомобилни производители се отвориха към Югоизточна Европа.

В Турция поне дузина производители на оригинално оборудване генерират над един милион автомобила годишно. Преди това положение автомобилният бранш в България не беше особено привлекателен, въпреки че в балканската страна от февруари 2012 г. започнаха да се произвеждат български автомобили.

33% спад на чуждите инвестиции в България

Преките чуждестранни инвестиции, влезли в България през 2013, продължават да изостават значително спрямо миналата година, предаде ec...

За България в белязаните от кризата 90-те години на миналия век се провалиха намеренията на „Форд”, „Роувър” и „Шкода” да създадат автомобилни заводи в страната.

В началото на този век обаче започна трайно развитие на автомобилния сектор, който не беше значително засегнат от световната икономическа криза през 2008/2009г. Големи компании като „Джонсън Контролс” (”Johnson Controls”), „Мелексис” (”Melexis”) и „Грамер” („Grammer” - производител на седалки и вътрешно обзавеждане за автомобили), станаха пионери на българския пазар. Последваха ги компании като японския производител на кабели „Язаки” („Yazaki”) и производителя на алуминиеви компоненти „Монтюпе” („Montupet”) от Франция. Накрая в балканската държава се установиха и германски компании като „Вюрт Електроник” („Würth Elektronik” IBE), „Кемлер електроник” (Kemmler Electronic) и „Вите аутомотиве” („Witte Automotive”).

Днес в България могат да се преброят близо 50 чуждестранни автомобилни предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини