България с три медала от 44-тата Международна олимпиада по химия

14915
България с три медала от 44-тата Международна олимпиада по химия

Научният отбор на България по химия успя да завоюва три медала на 44-тата Международна олимпиада по химия във Вашингтон. С едно сребърно и две бронзови отличия се завърнаха Петър Каразапрянов, Васил Василев и Христо Рашеев. В нея взеха участие 273 състезатели от 72 страни.

Домакин на състезанието беше University of Marylаnd, College Park, MD, където се проведоха двата състезателни кръга. На практическия кръг участниците работиха върху две експериментални задачи, а на теоретичния - решаваха 8 задачи от различни съвременни области на химията.

Международната олимпиада по химия е на високо академично ниво, над залегналото в програмите по химия в средното ни образование. За да повишат знанията си и шансовете за победа нашите участници в Олимпиадата по химия получиха сериозна теоретична подготовка, както и умения за експериментална работа с помощта на преподавателите от Факултета по химия и фармация - доц. Хр. Чанев, д-р Г. Пеков, доц. Д. Ташева, д-р П. Василева, д-р Н. Бурджиев, д-р Д. Цекова, ас. М. Костадинов, докторантът Св. Аначков и доц. И. Иванов.

Заслуги за отличната подготовка и представяне на отбора ни имат и членовете на Националната комисия за провеждане на олимпиадата по химия и опазване на околната среда от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски". Подготовката на медалистите ни включва задълбочени знания в 4 различни области на химията - физикохимия, неорганична, аналитична и органична химия.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини