Български килими ще красят залите във Версай

7262
Български килими ще красят залите във Версай

Българският дизайнер Тодор Парпулов успя да възстанови технология за изработване на килими от времето на френския крал Луи ХV. След няколко неуспешни опита за възраждането й, направени в Китай, Индия и други страни, експерти от двореца Версай поръчаха в тъкачницата в град Костандово по картини да бъдат изработени модели за изтъкаването на килимите. Специалната френска линия включва в каталог 90 картини с дизайни на килими, като повечето от тях никога не са претворявани в текстилни произведения. Българският дизайнер разработва трите най-трудни прототипа, като това му е отнело шест месеца работа, по десет часа всеки ден. Разработените модели няма да бъдат патентовани, за да останат тайна за конкуренцията.

След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими.

Историци издирват из цялата страна стари чипровски килими, за да ги съхранят в музея в Чипровци

"Чипровските килими са работени тук и са носени в цялата Османска империя. Сега трябва да ги издирваме и да ги върнем отново в Чипровци...

Десенът, дизайнът и цветовете са ключовите елементи, които през вековете френските майстори на килим са загубили, разказа пред „Дарик" Надя Парпулова от българската тъкачница в Костандово:

"Това е една линия. Тя е развита от Луи ХV, но наследена от Луи ХVI. Представлява 90 картини - дизайни на килими, като идеята е била да се създаде европейският изглед на килима. Всеки един орнамент в тези килими е със символика, с послание и още по времето на Луи ХV тази линия е превърната е в най-висшия дипломатически подарък между официални лица, монарси".

Експерти от двореца „Версай" поръчват в тъкачницата в Костандово по картините да бъде изработен дизайнът на килимите, като се извадят цветовата гама и се предвиди фиността на тъкане. Дизайнерът Тодор Парпулов избира трите най-сложни картини и след шестмесечна упорита работа прототипите на килимите вече са готови:

"Трите прототипа са факт и са тайна. Бяхме посъветвани да ги патентоваме с цел защита, но експерти в тази сфера ни посъветваха да не пристъпваме към патентоване на десена или цвета, тъй като това означава да публикуваме нашите разработки. А трудността, която другите производители по света са срещали, е именно да стигнат до тези разработки", каза още Парпулова.

Откриха замъка на крал Артур

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол, за който се предполага, че е бил собственост на легендарния крал А...

След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими. Ръчно сътворени в тъкачницата килими вече красят домовете на рок музиканта от Rolling Stones Мик Джагър, кралица Елизабет, внучката на Чърчил и още стотици популярни личности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини