X
 
 

Доброволци прокараха парно в кв. "Факултета" (ВИДЕО)

4144 1
Доброволци прокараха парно в кв. "Факултета" (ВИДЕО)
Снимка: Destructive Creation
За първи път парно ще има в столичния квартал „Факултета”. Засега то топли в няколко къщи, а според авторите на инсталацията това е арт провокация. Хрумването е на групата за арт провокации Destructive Creation.

За тях това е демонстрация за намаляване на вредните емисии – чрез поставянето на една голяма печка, да отопляват няколко къщи.

Избират „Факултета” заради хилядите сигнали.

В печките в квартала се горят от дограма за прозорци до дрехи и обувки. Но вместо укори към общината – предлагат и работещо решение.

Целият квартал приветства идеята. Заедно впрягат сили, а монтажът отнема няколко седмици. С новата придобивка, комините на някои къщи спират да димят. в къщата на Тинка вече не дими.

„Мислехме, че си правят майтап с нас. По-добре е. По-хигиенично. По-чисто”, признават местните.

Признават, че ако радиаторите работят, ще спрат да горят. Някои дори се заканват, че ще изхвърлят кюмбетата, а другите къщи във "Факултета" също искат такова отопление.

"Това е инициативата ни за намаляването на пушещите комини във "Факултета". Инсталирахме котле на дърва с водна риза, прокарахме тръби и поставихме подарени от приятели радиатори. Само с този експеримент намаляваме комините с 10. Ако продължим инициативата е напълно реалистично да намалим комините на квартала с десетки", обясниха арт провокаторите.

"Илюзия е, че ако жителите на София вкл. евродепутатите ни обвиняват кмета и най-бедните райони на София за мръсния въздух - той магически ще се изчисти. Докато гневни майки излизат на протести с противогази, жителите на Красна поляна веят с одеала и кърпи, а кандидат кмета евродепутат националист Ангел Джамбазки го хващат пиян зад волана - ние направихме немислимото - влязохме във Факултета - и инсталирахме парно.", казаха още от Destructive Creation.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители