Нов 6-метров светещ кръст пази Асеновград

24329
Нов 6-метров светещ кръст пази Асеновград

Нов 6-метров светещ метален кръст, поставен при параклис над квартал „Метоха“, пази Асеновград. Светинята е дарение от жена. Тя отишла при архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев и твърдяла, че е получила нещо като съновидение. Това съобщава кореспондентът на Actualno.com от населеното място.

Свещеникът разказва, че дарителката обяснила за съня си, в който се казвало, че тя трябва да постави кръст на свято място. Така, жената и отец Йордан избрали къде да бъде разположена светинята, която тя дарила – а именно пред олтара извън параклис „Света Богородица-Ефиромени“, издигнат високо в планината над Асеновград.

„Шедьовърът отвъд диагнозата“ - изложба „без думи“ на деца от ЦНСТ Асеновград

Първата асеновградска изложба „без думи“ с художествени творения вече е факт. Тя бе създадена от деца и младежи с умствена ...

„Мястото не е избрано случайно.“, казва архиерейският наместник. По думите му, името на параклиса в буквален превод означава „Явяваща се“. Вярва се, че там, пред вярващи и богомолци, се появило видение – излизаща жена при затворени врата. След като било определено мястото, се събрали и доброволци, които да поставят кръста. Първо били едва трима, организирани от асеновградчанина Христо Бояров. По-късно, когато инициативата се разчула из местните, се включили още млади и възрастни хора и доброволческият „отряд“ се увеличил, като достигнал 25 души.

Около 10 дни били нужни на мъжете да закарат и да поставят кръста и осветлението към него. Всичко се носело на гръб, тъй като до светата обител няма достъп с транспорт. Светинята била занесена на части и сглобена горе. В скалата, в която е бетониран свещеният кръст, ръчно с длета и чукове от доброволците е издълбана дупка с дълбочина близо 1,5 метра. Преди да приключат окончателно работата си, добродетелите се зарекли, че на светинята трябва да бъде поставено осветление, за да свети през нощта. Самите те събрали нужните средства за закупуване на техниката. После поставили осветлението.

„Кръстът при параклис „Света Богородица-Ефиромени“ е на същата височина като този при „Света Петка“, като двата са разположени един срещу друг. По този начин те се явяват стражи, светила, пазители на Асеновград“, смята архиерейският наместник Йордан Георгиев. Освен тези двата кръста, преди години бяха поставени и други такива, отново светещи и на високи части от града. Сред тях са кръстовете до параклисите „Свети Илия“, „Свети Христофор“ и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com