Откриха тракийски храм на Кози Грамади

37125
Откриха тракийски храм на Кози Грамади

Екип на Националния исторически музей под ръководството на доц. д-р Иван Христов е открил тракийски храм и светилище на Зевс и Хера при археологическите разкопки в района на връх Кози грамади в землището на с. Старосел, Хисарско. Тази година археолозите на музея проучват голямо светилище в най-високата част на върха. В пределите на античния групов паметник от национално значение е открит голям тракийски храм и светилище на Зевс и Хера, обхващащ площ от 50 кв. м., предаде Стандарт нюз.

Началото на неговото функциониране започва през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII - VI в. пр. Хр.). Преустроен е през IV век едновременно с изграждането на одриската владетелска резиденция в подножието на върха, открита и проучена от Иван Христов.

Откриха пълна със злато и мумии гробница на загадъчната цивилизация Уари

Археолози откриха в Южна Америка първата неограбена гробница на древната и тайнствена цивилизация Уари. В нея са намерени мумифициранит...

През този период траките са използвали обработени каменни блокове, за да подчертаят фасадата на храма. Покрили са го с керемиди от коринтски тип, а на мястото на старите глинени олтари са изградили четири кръгли олтара, изградени от камък и глина.

Сигурни податки за използването на новооткрития храм на връх Кози грамади през римската епоха са откритите монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които носят изображение на бог Зевс.

Светилището съществува до V век сл. Христа, когато християните унищожават храма и изграждат на 15 метра северно от него малка еднокорабна църква.

Другите находки на експедицията са монети, сечени в Тракийски Херсонес, монети на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, денари от късната Римска република, над 1000 керамични фрагмента от съдове, поднасяни като дарове в светилището.

Античния комплекс под базиликата "Света София" готов за туристи

Античния музеен комплекс под базиликата "Света София" е готов за своето откриване, което предстои утре. Това стана ясно по време на инс...

Проучванията ще продължат до началото на септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини