X
 
 

Пловдивско училище превръща часовете по литература в средище на изкуствата

10869 1
photo of Пловдивско училище превръща часовете по литература в средище на изкуствата
Снимка: iStock/Guliver
Средно училище "П. Кр. Яворов" в Пловдив спечели проект по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" с модул „Културните институции като образователна среда“.

Чрез него се цели реализирането на идеята за синергия между образованието, културата и изкуството, което ще стимулира израстването на учениците като съзнателни читатели и образовани зрители и любители на изкуството.

Община Стара Загора организира литературен конкурс за деца и младежи

Националният литературен конкурс „Писма до себе си” се организира за трета поредна година от община Стара Загора, Центъра з...

"СУ "Пейо Кр. Яворов" е училище с над стогодишна история и традиции в реализирането на идеята за синергия между образованието, културата и изкуството. Осъществяването на настоящия проект ще бъде едно продължение и развитие досегашната ни дейност. Нашият проект е насочен към изпълване с ведрина на часовете (задължителни и избираеми) по български език и литература в IV клас", споделя Елена Атанасова, преподавател в начален курс на обучение в школото, по отношение на предстоящите дейности.

Проектът ще обогати и освежи работата за затвърдяване и задълбочаване на знанията, уменията и отношенията, свързани с литературните и комуникативно-речевите компетентности на учениците. Ще се организира като комбинация от провеждане на задължителни учебни часове в галерии и посещения на театрални постановки, свързани с учебното съдържание. Планираните учебните часове в галерии са по тема текст и общуване – създаване на устен разказ по картина от учебното съдържание за 4. клас и ще се реализират със съдействието на ОИ „Старинен Пловдив“. Темата е нова за малките ученици и наблюдението на значими художествени творби под вещото ръководство на сътрудниците на галериите ще подпомогне четвъртокласници, както за изграждане на умения да разчитат картина на художник, така и за придобиване на комуникативни компетентности за създаването на собствен разказ по картина, уточниха още от пловдивското училище.

Става ясно, че посещенията на постановки на Държавния куклен театър - Пловдив, Софийска опера и балет и Държавна опера – Пловдив са свързани с теми от учебното съдържание по български език и литература за часовете по извънкласно четене. Те ще се проведат след запознаване на децата с избрани литературни творби в часовете за задължителна подготовка и ще бъдат стимул за четвъртокласници да ги прочетат. Подбраните постановки ще дадат възможност на малките ученици да се докоснат до различни сценични изкуства и да наблюдават пресъздаването на познатите литературни творби чрез средствата на театър, опера, балет, мюзикъл. Децата ще открият различен поглед към познатите им произведения и ще ги съпоставят със своята представа. В следващите часове по български език и литература те ще споделят своите мнения, ще изразят своето отношение и така ще усъвършенстват уменията си да комуникират и обосновават твърденията си, убедени са пловдивските учители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    как така? там имаше една учителка по математика, която искаше от децата ни уиски,златни гривни и се подиграваше с тях.1996 год.просто жалко за директорът който беше преподавател по руски!!хора помнете винаги България и децата на България трябва да се борят срещу корупцията в училищата!!!
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....