Пойни лебеди се заселиха на водно огледало край Русе

9756
Пойни лебеди се заселиха на водно огледало край Русе

Три пойни лебеда се заселиха на водното огледало на сгуроотвала на "Топлофикация"- Русе, използван като депо за неопасни отпадъци, съобщи БГНЕС.

В първите дни на новата година ятото е наброявало около 12 лебеда, но сега от тях са останали само три, които ползват все още водохранилището за свой дом. Лебеди да зимуват на тези водоеми се случва за първи път, обясняват от фирмата. През лятото има по-голямо разнообразие - идвали са лебед и пеликани, но преобладаващата част от пернатите са корморани, диви гъски и по-дребни рибарки. Работниците предполагат, че трите лебеда са семейство и ще презимуват на водното огледало, тъй като има с какво да се хранят - жабки, дребни рибки, семена от растителността, която е в самото депо. Те са изненадани, че депото за неопасни отпадъци може да бъде място, където да презимуват такива нежни и хубави птици.

Интересната новина е привлякла веднага много служители на фирмата, които идвали да направят снимки и да се уверят в присъствието на птиците. За съжаление, освен фотолюбители, мястото се посещава и от ловци, и бракониери. От фирмата ще се опитат да опазят лебедите от набезите им.

Лебеди от този вид са включени в Червената книга на България и Европа. Обикновено преминават и зимуват около големи незамръзващи водоеми по Черноморието. В региона на Русе, по данни на електронното издание на Червената книга на България, лебеди не са зимували от 1985 г.

Редактор: Е. Гигоав

Изграждат соларен парк край Русе

Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори. През 2008 г. той построил соларен парк в района, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини