Поклон пред родопчани: Не оставят вик за помощ без отклик!

4362
Поклон пред родопчани: Не оставят вик за помощ без отклик!
Снимка: Анита Чолакова

"От цялото си сърце и душа благодаря на всички хора, отзовали се в този толкова тежък момент за нас. Нямам думи, с които да опиша благодарността ни за вашата помощ. Благодарим Ви за подкрепата! Бъдете живи и здрави и нека добрината ви се връща стократно. Сумата е събрана, скъпи приятели, познати и роднини. Постът със сметките ще бъде премахнат" – това написаха близки на убитата в Германия Меди Челебиева от родопското село Корита.

От опечаленото семейство бяха отправили призив за подкрепа, за да платят транспорта на тленните останки на 24-годишната жена, за която от Германия съобщават на 8-ми април, че предната вечер е убита от съпруга ѝ Кирил.    Това беше пореден вик за помощ от хора в беда, който в Смолянския край не е останал като глас в пустиня.  

Примери има безброй в района. Най-скорошният е на Венци Иванов от Златоград, чийто 4-годишен син Виктор е болен. Детето е с трансплантиран черен дроб едва като двумесечно бебе. Той става донор на детето си. Преди това обаче цяла седмица мъничето било в кома, последствията от която се оказали страшно тежки.

Сега малкото момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и атрофия на мозъка. То не може да говори, не може да ходи, а родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. Надяват се там да приложат на Вики подходяща рехабилитация, за да проходи.

Бяха сметнали, че за две седмици в Турция ще им трябват около 10 000 лева, с които не разполагат, а имат и заем. Техният вопъл бе поет от родопската певица Златина Узунова и издигнат до сърцата на стотици.

За броени дни с мащабен концерт, в който участваха близо 200 изпълнители, и поредица благотворителни инициативи, в това число с автомобилно шоу, хората им събраха 40 000 лева. На помощ се притече с 20 000 лв. и семейство от Ардино, съвсем наскоро загубило 15-годишно дете. Останали им средства от кампанията на тяхното момче след неуспешна операция в Германия и те даряват на други нуждаещи се.

Включиха се и инициаторите на кампанията за болно 18-годишното девойче Атанаска от Девин, което си отиде преди година.

Венци с болка сподели разочарованието на негови познати от Благоевград, които също се нуждаят от подкрепа за лечение на детето им. "Те сами не могат да се справят, за операцията им трябват 58 хиляди евро. От близо година са обявили кампания, а са събрали 13 хиляди. Къде е Благоевград като население, а къде е Златоград? Наистина тук хората са много по-чувствителни и съпричастни към чуждата болка", коментира бащата на 4-годишния Вики.

Безспорен факт е също, че в Смолянска област са най-малко в цялата страна изоставените деца и възрастни, настанени в дом за отглеждане. И не е трудно да се предположи, че журналистите в Смолян, като част от сърцатото местно население, не остават безучастни. Когато се чуе стон, представителите на съсловието рязко прекрачват ограничението за авторското право. Болшинството собственици и редактори в медии, въпреки конкурентните им взаимоотношения, популяризират пред своята аудитория всеки "Вик за помощ" и банкови сметки. В последните поне 20 години няма случай журналист да е обвинил колега, че е "преписал" неговия "призив".    

Да припомним само един случай, че преди намесата на група смолянски журналисти Ася Кьорова от родопското село Стърница не бе излизала навън до 26-годишната си възраст. Като 4-годишна на партиен митинг тя пада от подпорна стена. Намират я в безсъзнание, с книжни синьо и червено знаменце в ръка. Закарват я в болница в кома. Опериращите я лекари установяват голяма линеарна фрактура около корема, тежка компресия на мозъка, контузия на мозъчния ствол и черепни наранявания. По-късно ТЕЛК се произнася за пожизнена инвалидност 95,25% и необходимост от чужда помощ.

Оттогава е на легло. Майка ѝ Дафина, която обслужва и баща й – също инвалид, до 4-ти клас я носи на гръб до училище. После учители идват у тях да ѝ преподават.

За съдбата на Ася се разбра заради измама на стоматоложка, лекувала зъбите на пациенти от Стърница, Загражден, Дебеляново и Давидково. Вземала им парите авансово и после се скрила, без да си довърши работата. Сред измамените била и Ася.  

Въпреки че лявата ръка не ѝ служи, към онзи момент има рингова количка, която може да се кара само с две здрави ръце, невъзможно за нея!

Журналистите събраха необходимата документация - становище на ЛКК за уврежданията ѝ, експертиза и на психиатър - че е психически годна да управлява електрическа количка. Подадоха ги в Социалната служба и държавата отпусна 3019 лева за момичето, което през зимата гледа света само през мъничко прозорче на стаята си. Осигуриха електрическа количка и момичето от тогава видя свят. Ходи и в София, в "Шоуто на Слави". Сега 32-годишната Ася отново учи и ходи на изпити за средно образование. Мечтата ѝ е да започне работа. И тя е осъществима.  

А е имало случаи болни от съседни области да търсят подкрепа на журналисти в Смолян. Те също не са оставени без отглас и получиха голямо „Благодаря“, което даже не бе медийно отразено.  

И ако всичко това е пример за човешка съпричастност и журналистическа колегиалност от Смолян, нека той се последва! Няма по-възвишено състезание, освен по доброта!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини