Столична библиотека на 92 години

2826
Столична библиотека на 92 години
Снимка: Столична библиотека

Библиотеката на София отбелязва 92 годишнината си с „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, документални изложби с най новите уникални попълнения от средата на XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“.

На 24 октомври 2020 г. една от най - старите култови културни институции в София-Столична библиотека навършва 92 години от създаването си. Най - голямата публична библиотека в страната е с фонд над 1 милион и 200 хил. книги, с над 63 хил. читатели и най-богатия документално-информационен архив за историята и развитието на София. Тя разполага с3 филиала, най - големия Център за детска литература, първия в България Библиобус, иновационен Дигитален център, с достъп до електронния й каталог с 250 хил. тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, WiFi зона, образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания.

Въпреки изпитанията, пред които бяха изправени всички културни институти в страната заради извънредното положение и Ковид пандемията, Библиотеката на София от началото на 2020 г. досега има 210 хил. посещения, 230 хил. заети книги и 10 хиляди нови читатели. Благодарим на всички наши читатели за доверието и предаността към нашата духовна кауза и каним на 23 октомври, петък, столичани и гости на София да споделят с нас инициативите, включени в празничната ни програма.

„Поезия без карантина“ на живо - четене на любими поети на пл. Славейков

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столична библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Днес в разгара на есента, когато облаците все по-често закриват слънцето, а опасността от нова изолация надвисва над нас, все повече имаме нужда от топлината на думите. Поезията отново „завзема“ площад Славейков. За вас ще четат поетите Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, Иван Ланджев, Владимир Левчев, Иван Христов, Амелия Личева, Йордан Ефтимов, Кристин Димитрова, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Марин Бодаков, Анжела Димчева, Надежда Радулова, Николай Милчев, Роман Кисьов, Силвия Чолева.

С участието на Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников(клавишни).

Присъстващите ще получат подаръци – книги с автографи на любимите поети.

23 октомври (петък),17:30 ч.,пред библиотеката

Реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж

Нов клуб за нонфикшън литература „Красива наука в библиотеката“

Откриване на реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж и комфортни работни кътове с компютри и лаптоп -за срещи, консултации и учене. Обявяване на създаването на Клуб за нонфикшън литература „Красива наука в библиотеката“, в който наши водещи учени, авторитети в своята област на знанието , ще се срещат и дискутират с читателите за най актуалните глобални проблеми на науката и значението й за съвременния живот. Клубът ще открие Светлозар Желев -директор на Националния център на книгата и ръководител на отдел „Съвременна литература”- НДК, със слово на тема „Книгата и науката – очаквана добра комбинация“. Младите участници в първата среща на клуба - учениците от 149 СУ "Иван Хаджийски" ще получат подаръци- популярни книги от класически автори.

23 октомври (петък), 11 00 ч., 3 етаж

Фото-документална изложба „Библиотеката на София на 92 години“

Изложбата представя историята на Столична библиотека, на площад „Славейков“, улица „Гурко“ и сградите, където се е намирала. Изложбата допълват уникалните книги от фонда на библиотеката, образци от колекциите на видни личности като д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Пенка Шишманова, с интересната съдба на инкриминирани и арестувани издания, иззети при обиски. от Дирекцията на полицията. Между изложените редки издания и тези с автографи ще открием най старата книга на библиотеката - книгата на Алесандро Пиколомини от 1554 г., Справочный энциклопедический словарь от 1847г.- единствената оцеляла книга от библиотеката на Иван Денкоглу след бомбардировките през 1944 г., когато изгарят 40 000 книги от библиотеката, Първа българо-френска граматика от 1859 г. от Васил Хаджистоянов – Берон, подписана от автора .Ще бъдат представени и най-новите попълнения във фонда на библиотеката емблематични издания на Васил Априлов -Българските книжници или на кого словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука 1841 г., Марин Дринов -Поглед върху произхождението на българский народ 1869 г., Константин Иречек -Книгопис на новобългарската книжнина 1806-1870 г. изд. от 1872 г.

Изложбата ще открие доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“ и член на Обществения съвет на библиотеката. 23 октомври(петък), 12 00 ч., Мраморно фоайе

Светлинно шоу пред библиотеката пл. Славейков 4

23 октомври (петък), 18.30/19.00

Проект помага на младежи от Варна да намерят призванието си

Уникален проект помага на младежи от Варна да открият своето бъдещо „аз“ чрез срещи в първо лице с изявени личности, реализ...

За децата - Детски център на Столична библиотека

Тебеширено парти пред библиотеката - много игри, музика, подаръци за децата – книжки и безплатни читателски карти.

23 октомври(петък), 11 00 ч.

Комикс студио с Христо Кърджилов – издание на тема -"Моята любима книга в библиотеката" 24 октомври (събота), 12 00ч

Събитията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com