"За жените в науката" даде стипендии на три българки

8288
"За жените в науката" даде стипендии на три българки
Снимка: M3 Communications

Всяка година програмата "За жените в науката" избира и награждава три българки, учени в сферата на естествените науки, със стипендия от 5 000 евро, за да им помогне да реализират своите научни проекти и да ги накара да повярват в себе си.

"Светът има нужда от наука, а науката има нужда от жени", е основният лозунг на създателите на инициативата – "Лореал" и ЮНЕСКО". "За жените в науката" продължава да бъде единствената програма в света, вече 20 години, създадена да отдава заслуженото признание на жените в науката, които с работата си допринасят за развитието на науката. Тази програма цели да помогне за повишаване броя на жените, които се работят в тази област. Според данни на ЮНЕСКО само 28% от изследователите в света са жени и само 3% от научните нобелови награди са били присъждани на жени. Това е една от причините за създаването на програмата "За жените в науката", която е ангажирана с каузата да увеличат броя на тези дами. Всяка година чрез програмата двете организации подкрепят и насърчават още повече млади жени да изберат нелекия път на научната кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и отдават заслушено признание за постиженията им.

На официална церемония в ауалата на Софийския университет бяха наградени тазгодишните победителки. Ето ги и тях!

Д-р Изабела Генова 

Нейните постижения са достойни съвсем скоро да се нареди между лауреатите на Нобеловите награди. Дейността и е насочена към разработването и дизайна на нови наноструктурирани порести композитни материали на основата на активни въглени, силикати и метални оксиди с потенциално приложение като катализатори за получаване на алтернативни горива.

Д-р Кирилка Младенова

Втората стипендиантка е д-р Кирилка Младенова, която изследва взаимодействията на бестрофин-1 със мембранни структури и влияние на експресията му върху епителните клетки. Това е задълбочено изследване на белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота. Тя работи от 4 години в научната сфера и в момента е главен асистент в Катедра "Биохимия" на Биологически факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

 Д-р Наталия Бухова

Третата награда е за д-р Наталия Бухова, която е автор на повече от 20 статии в международни списания и е участвала в редица национални и международни конференции. Научните й интереси са насочени към изследвания на фундаментални процеси при поляризационен холографски запис в нанокомпозитни материали на основата на азополимери. Фокусът е върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента.

На церемонията присъства вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която поздрави стипендиантките.

Снимки: Actualno.com/Милена Славкова

"За мен днес е наистина един великолепен празник. Днес ние даваме оценка на едни невероятни жени, млади жени, които са дръзнали да се занимават с наука, днес, когато в България това е изключително трудно. Сега е времето и да се замислим дали сме достатъчно достойни за тези млади жени. Ние като държава, ние като управление и ние като граждани, защото е факт, че днес за наука се дават много малко пари", заяви Йотова.

"Много трудно е днес да си жена, много трудно е да се бориш в науката, както и политиката. Единственото нещо, което ние жените трябва да мислим, когато се занимаваме с наука и политика, е това до колко можем да го правим, а не да мислим за равноправие и за другите неща, които за съжаление не винаги са ни дадени", каза още Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини